Site Overlay

Hoe lang moet artisjok koken, één van de weinige groenten die ook wel eens hun weg vinden in een bosje bloemen. En als we eerlijk zijn hoeft dat helemaal niet te misstaan,

Artisjok heeft een beetje de naam van een hele dure groente, maar dat is vandaag de dag allang niet meer zo. Tegenwoordig is deze groente gewoon voor iedereen weggelegd.

Het koken van een artisjok is niet moeilijk, maar goed bereiden kosten wel even wat moeite. Maar dan heb je ook een lekkere groente, die bovendien mooi en leuk is om op te dienen.

Overigens heb je nagenoeg altijd ook een citroen of limoen nodig als je artisjok wilt koken. Want daardoor kun je bij deze groente de groene kleur behouden.

De groente, die haar oorsprong heeft in het gebied rond Iran en Turkije, wordt vandaag de dag bijvoorbeeld in Frankrijk gekweekt.

Aanvoer en aankoop

Verse artisjokken, voornamelijk uit Frankrijk, kan gekocht orden in de maanden mei tot en met november. Er zijn wel artisjokken uit Nederland te koop, maar deze worden slechts sporadisch aangeboden.

Als je artisjok in de winkel of bij de groenteboer koopt moet je er opletten dan de bladeren van de artisjok dicht tegen elkaar aanliggen. Dat wil zeggen dat de bloem nog niet open is gegaan.

De groente moet er fris uitzien, en moet er dik en vlezig van structuur zijn. Een beetje leerachtig.

Daarbij is de versheid gewoon erg belangrijk, want hoe meer vers de artisjok is, hoe beter de smaak.

Hoe artisjok bewaren en schoonmaken

De groente is heel gevoelig voor uitdrogen. Daarom direct bij thuiskomst de groente in een vochtige theedoek wikkelen, en alleen in de koelkast bewaren.

Zo kan de artisjok maximaal 2 tot 3 dagen bewaard worden.

Artisjok kun je echter ook in een goed afgesloten plastic zak of een diepvriesbakje invriezen.

Wel de artisjok ongeveer 7 minuten blancheren voordat deze wordt ingevroren.

In de diepvriezer is de groente ongeveer 6 maanden houdbaar.

Hoeveelheid per persoon

Je kunt rekening houden met één grote artisjok per persoon.

Wat kun je met artisjok maken?

Je kunt weliswaar artisjok naast koken, ook wokken en in de oven bereiden, maar veel bereidingsmethoden zijn er eigenlijk niet.

Doorgaans wordt de artisjok in gekookte vorm gegeten. Maar je kunt deze groente ook in gesneden vorm toevoegen aan pasta, mousse, een salade, enzovoorts.

Hoe lang moet artisjok koken

  • Snij de steel van de groente. Scheur de onderste bladeren, deze zijn vaak taai en hard, van de artisjok. De zachte bladeren laten we zitten.
  • Pan met ruim water aan de kook brengen.
  • Was de citroen of limoen en snij deze in vier partjes. Voeg de citroen of limoen toe aan het kokende water.
  • Leg de artisjok in het kokende water. Om ervoor te zorgen dat deze onder water blijft kun je een bord op de artisjok leggen. Laat de artisjok gedurende 25 minuten koken.
  • De artisjok uit de pan halen.
  • De bladeren van de artisjok uiteen drukken en de kegel met paarse bloemen in één keer verwijderen.
  • Het vlezige gedeelte, dat er als een soort hooi uitziet, met een lepel eruit schrappen.
  • De artisjok kan warm worden geserveerd, maar ook koud.

Een trucje om te controleren of de artisjokken bij het koken al gaar zijn, is een mes of een vork in de onderkant te steken. Kun je mes of vork er niet meteen zonder weerstand uithalen, dan is de groente nog niet gaar en moet nog even koken.

Per persoon circa 1,5 gram vezels, 10 gram koolhydraten, 0,1 gram vet.

Advertentie

Artisjok Koken


By
Published:
Total time:
Calories per serving: 47 Kcal
Fat per serving:

Ingredients: Thinly-sliced Artisjok
Price: 4 stuks

Directions:
Hoe lang moet artisjok koken, één van de weinige groenten die ook wel eens hun weg vinden in een bosje bloemen. En als we eerlijk zijn hoeft dat helemaal niet te misstaan, Artisjok heeft een beetje de naam van een hele dure groente, maar dat is vandaag de dag allang niet meer zo. Tegenwoordig is deze groente gewoon voor iedereen weggelegd. Het koken van een artisjok is niet moeilijk, maar goed bereiden kosten wel even wat moeite. Maar dan heb je ook een lekkere groente, die bovendien mooi en leuk is om op te dienen. Overigens heb je nagenoeg altijd ook een citroen of limoen nodig als je artisjok wilt koken. Want daardoor kun je bij deze groente de groene kleur behouden. De groente, die haar oorsprong heeft in het gebied rond Iran en Turkije, wordt vandaag de dag bijvoorbeeld in Frankrijk gekweekt. Aanvoer en aankoop Verse artisjokken, voornamelijk uit Frankrijk, kan gekocht orden in de maanden mei tot en met november. Er zijn wel artisjokken uit Nederland te koop, maar deze worden slechts sporadisch aangeboden. Als je artisjok in de winkel of bij de groenteboer koopt moet je er opletten dan de bladeren van de artisjok dicht tegen elkaar aanliggen. Dat wil zeggen dat de bloem nog niet open is gegaan. De groente moet er fris uitzien, en moet er dik en vlezig van structuur zijn. Een beetje leerachtig. Daarbij is de versheid gewoon erg belangrijk, want hoe meer vers de artisjok is, hoe beter de smaak. Hoe artisjok bewaren en schoonmaken De groente is heel gevoelig voor uitdrogen. Daarom direct bij thuiskomst de groente in een vochtige theedoek wikkelen, en alleen in de koelkast bewaren. Zo kan de artisjok maximaal 2 tot 3 dagen bewaard worden. Artisjok kun je echter ook in een goed afgesloten plastic zak of een diepvriesbakje invriezen. Wel de artisjok ongeveer 7 minuten blancheren voordat deze wordt ingevroren. In de diepvriezer is de groente ongeveer 6 maanden houdbaar. Hoeveelheid per persoon Je kunt rekening houden met éémn grote artisjok per persoon. Wat kun je met artisjok maken? Je kunt weliswaar artisjok naast koken, ook wokken en in de oven bereiden, maar veel bereidingsmethoden zijn er eigenlijk niet. Doorgaans wordt de artisjok in gekookte vorm gegeten. Maar je kunt deze groente ook in gesneden vorm toevoegen aan pasta, mousse, een salade, enzovoorts. Hoe lang moet artisjok koken Snij de steel van de groente. Scheur de onderste bladeren, deze zijn vaak taai en hard, van de artisjok. De zachte bladeren laten we zitten. Pan met ruim water aan de kook brengen. Was de citroen of limoen en snij deze in vier partjes. Voeg de citroen of limoen toe aan het kokende water. Leg de artisjok in het kokende water. Om ervoor te zorgen dat deze onder water blijft kun je een bord op de artisjok leggen. Laat de artisjok gedurende 25 minuten koken. De artisjok uit de pan halen. De bladeren van de artisjok uiteen drukken en de kegel met paarse bloemen in één keer verwijderen. Het vlezige gedeelte, dat er als een soort hooi uitziet, met een lepel eruit schrappen. De artisjok kan warm worden geserveerd, maar ok koud. Een trucje om te controleren of de artisjokken bij het koken al gaar zijn, is een mes of een vork in de onderkant te steken. Kun je mes of vork er niet meteen zonder weerstand uithalen, dan is de groente nog niet gaar en moet nog even koken. Per persoon circa 1,5 gram vezels, 10 gram koolhydraten, 0,1 gram vet. ...