Site Overlay

Hoe lang moet sopropo koken? Een groente die steeds bekender wordt in Nederland, en veelzijdig in gebruik is.

De groente kan gekookt worden, je kunt de groente stoven, stomen, roerbakken, of wokken.

De smaak van de groente is bitter, een beetje vergelijkbaar met tonic. De groente heeft ook smaakfacetten die veel weg hebben van komkommer, courgette, en groene paprika.

En, ook niet geheel onbelangrijk, het is gezond.

Aanvoer en aankoop

Sopropo kun je in Nederland helaas nog niet in iedere supermarkt of bij iedere groenteboer kopen. Je zult er echt voor naar de specialist moeten, en soms op de markt.

Soms wordt het wel ingeblikt verkocht, op zout water. Ook kun je soms niet vers kopen maar wel ingevroren.

Maar zoals altijd, als de leveranciers en producenten merken dat het verkocht wordt, dan zal de aanvoer sterk stijgen.

Overigens als je gedroogde sopropo ziet, deze soort is alleen te gebruiken om thee van te zetten.

Hoe Sopropo bewaren en schoonmaken

Je kunt een sopropo helemaal eten, dus inclusief de bobbels, het vruchtvlees, en de schil. De zaden en zaadlijsten kun je het beste weggooien.

Snij daartoe de vrucht in de lengte doormidden, nadat je de vrucht goed gewassen hebt. De zaden en zaadlijsten kun je er nu vrij simpel met een lepel uithalen. Een beetje vergelijkbaar met het verwijderen van zaad en zaadlijst bij een komkommer.

Nu kun je de vrucht snijden om verder te verwerken, of de halve sopropo’s vullen.

Het bewaren kan soms een probleem zijn, want de groente kun je niet lang bewaren. Invriezen is geen optie, want dat zou er slap men vochtig worden.

Hoeveelheid per persoon

Men gaat van een halve, of één sopropo uit per persoon. Dit is natuurlijk erg weinig, vanwege de bittere smaak, maar je kunt natuurlijk meer eten.

Wat kun je met sopropo maken?

Sopropo is erg veelzijdig. Een erg lekker recept is het vullen van de halve vruchten, en de vulling kan dan variëren. De bittere smaak doet het overigens prima met een hartige of juiste zoete vulling.

Verder kun je de groente natuurlijk koken of stomen, maar ook gebruiken in diverse wokgerechten en in curry.

Hoe lang moet sopropo koken?

Er zijn diverse soorten sopropo, wij gebruiken hier een groene.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Sopropo koken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 34 kcal

Ingrediënten

  • 8 Groene Sopropo’s

Instructies

  1. Maak de sopropo schoon, en haal zaad en zaadlijsten eruit.

  2. Eventueel in stukken snijden.

  3. In ruim water in een pan aan de kook brengen en gedurende maximaal 3 tot 5 minuten zachtjes laten koken.

  4. Nu kan de groente verwerkt worden in diverse gerechten op geserveerd worden.

In 100 gram sopropo zit circa 0,4 gram eiwit, 1 gram vezels, 0,2 gram vet, 7 gram koolhydraten.

Advertentie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.