Site Overlay

Hoe lang moet een tomaat koken? Deze vrucht kan zowel als groente en als fruit gegeten wordt, hoewel het eigenlijk bij de groentes hoort.

En laten we eerlijk zijn, bij tomaten zul je niet meteen aan koken denken. De vrucht is ontzettend veelzijdig, en dan bedoelen we echt niet de vele verschillende soorten tomatensoepen die mogelijk zijn.

Want denk alleen maar eens aan de vele soorten tomaten die tegenwoordig in onze winkels te kop zijn. Van gele klein, via paarse exemplaren, tot die grote en mooie rode vleestomaten. Soms zo groot dat ze niet op een bord passen.

Aanvoer en aankoop

De tomaat is eigenlijk altijd te koop bij de supermarkt en bij de groenteboer, maar de kwaliteit en vooral de rijpheid is niet altijd van hetzelfde hoge niveau.

In de zomermaanden kun je heerlijk rode tomaten kopen, of natuurlijk in andere kleuren. In de winter is de tomaat maar een bleek iets, en dat proef je meteen. Want rijpe tomaten smaken natuurlijk heel anders.

En dat is ook meteen datgene waar je op moet letten bij de aankoop. Niet te rijp natuurlijk, maar rijp moeten tomaten natuurlijk welk zijn. Goed van kleur en vooral niet zacht, wat een teken is dat de tomaten te rijp zijn.

Hoe tomaten bewaren en schoonmaken

Schoonmaken is makkelijk. Het kroontje eraf halen, dat is het stukje waar de steel aan de tomaat vastzat, en goed wassen.

Vooral bij een rode rijpe tomaten, moet je deze in de koelkast bewaren.

Bij tomaten die nog niet helemaal rijp zijn is het aan te bevelen deze nog één of twee dagen bij kamertemperatuur te bewaren. Dan is de kans groot dat de tomaten nog wat rijper en mooier van kleur worden.

Tomaten kun je ook drogen, in de zon of in de oven of airfryer. Dan is de vrucht natuurlijk langer houdbaar.

Je kunt tomaten trouwens met pit gewoon eten, maar je kunt de pitten er vanzelfsprekend ook uit halen.

Je kunt het velltje eten, maar je kunt tomaten ook ontvellen.

Hoeveelheid per persoon

Bij tomaten mag je zelf bepalen hoeveel tomaten je per persoon wilt eten. Dat ligt natuurlijk ook aan de soort en hoe groot de vruchten zijn.

Wat kun je met tomaten maken?

Tomaten zijn ontzetten veelzijdig, en er zijn genoeg recepten om duizende boeken vol te schrijven.

Rauw, als soep, als een cocktail, door de chili of andere stoofgerechten, en ga zo maar door.

Omdat er zoveel met tomaten mogelijk is, beperken we ons hier tot het kort koken om het velletje te verwijderen.

Hoe lang moet een tomaat koken?

Een tomaat koken doe je doorgaans alleen om de tomaten te ontvellen, of om de vrucht wat zachter te maken.
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Tomaat koken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 18 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Tomaten

Instructies

  1. Was de tomaten, en verwijder de kroontjes.
  2. Zet met een schilmesje een kruisje in de tomaat, aan de andere krant dan waar het kroontje zat.

  3. Breng water aan de kook, en haal dit van het vuur.
  4. Hou de tomaat 15 seconden op een lepel in het warme water.
  5. Direct de tomaat onder de koud stomende kraan houden, of in ijskoud water houden.
  6. Nu kun je met het schilmesje daar waar het kruisje gezet is, je ziet nu dat de uiteinden omkrullen in een soort lipjes, het velletje in meerdere bewegingen van de tomaat trekken.

In 100 gram tomaten zit circa 0,5 gram eiwit, 1 gram vezels, 0,0 gram vet, 2 gram koolhydraten.

Advertentie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.