Site Overlay
Weisswurst koken

Weisswurst koken

Hoe lang moet weisswurst koken? Weisswurst is na 10-15 minuten koken klaar.

De worst, die ook wel witte worst genoemd wordt, kun natuurlijk ook prima bakken. De worst lijkt wel op de witte worst en de witte pens, ook wel Luikse pens genoemd.

Het is een witte worst dat de meesten wel zullen kennen van vakantie in Duitsland of Oostenrijk. Daar wordt de worst nagenoeg nooit gebakken, maar gekookt. Vaak gegeten met zuurkool, of op een broodje met een zoetige mosterd.

Meestal wordt de worst gemaakt uit kalfsvlees, folie, citroen, peterselie, en uien. Maar wie Duitsland en Oostenrijk een beetje kent weet ook dat ieder zichzelf respecterend dorp en regio, ook een eigen recept heeft.

De witte worst die in Nederland verkrijgbaar is wordt ongeveer op dezelfde wijze gemaakt, al kan het kalfsvlees vervangen worden door wit boord en varkensvlees.

Het principe blijft hetzelfde, de kleur ook.

In het verleden werd er vaak een beetje minachtend gedaan over de weisswurst, maar tegenwoordig wordt deze worst door steeds meer mensen gewaardeerd.

Lekker in de tuin goed bier drinken, en weisswurst met zuurkool en zoete mosterd. Voor velen een waar geworden droom.

Aanvoer en aankoop

De weisswurst is niet overal te koop. Bij veel supermarkten is het meer een vraag is de worst beschikbaar of niet. Vaak komt dan juist de weisswurst in de winkels te liggen als het barbecueseizoen begint, of het weer tropische temperaturen worden. En dat terwijl de worst eigenlijk gewoon gekookt moet worden.

LEES OOK: Spek bakken

Maar goed, misschien dat juist de bazen van de supermarkten niet naar Duitsland en Oostenrijk op vakantie gaan.

Misschien ook even voor iedereen een geruststelling, de worst kan ook gebakken worden en ook op de barbecue gelegd worden. Maar het smaak dan toch anders.

Hoe Weisswurst bewaren en schoonmaken

Schoonmaken hoef je de worst niet, maar het kan aanbevelingswaardig zijn om de worst even een half uurtje in een waterbad te leggen. Daardoor zuigt de worst als het ware een klein beetje vocht op.

Je kunt ook een snufje zout aan het water toevoegen.

Daarna wel goed afdrogen met keukenpapier.

Kook je de worst is dit niet nodig.

Wordt de weisswurst ingepakt in plastic verkocht, let dan op de tenminste houdbaar tot datum op de verpakking.

Is de worst niet verpakt is deze nog 1 tot 3 dagen goed te bewaren in de koelkast. Wel afdekken in dit geval.

Koop de worst niet als deze erg rimpelig eruit ziet. Staat de verpakking bol, dan kan dit een teken zijn dat de worst bedorven is.

Ruik je een vreemde geur in de koelkast is dat ook vaak een teken van bederven. Niet meer eten in beide gevallen.

Hoeveelheid per persoon

Meestal koop je de weisswurst per worstje, of verpakt in vier of vijf worsten.

Normaal gesproken is 1 worst voldoende voor 1 persoon, maar daar mag je vanzelfsprekend vanaf wijken.

Wat kun je met weisswurst maken?

Denk nu niet dat je de weisswurst alleen als worstje of op een broodje kunt eten.

Op een broodje met mosterd is het meest gangbaar, maar je kunt de worst nadat deze gekookt of gebakken is in tal van andere gerechten gebruiken.

LEES OOK: Postelein Koken

Plakjes wordt op de pannenkoken;
Plakjes worst op de pizza;
Plakjes worst in de soep in plaats van gehaktballetjes;
En ga zo maar door.

Hoe lang moet weisswurst koken?

De worst kun je vanzelfsprekend net als een saucijs bakken. Net zo lang ongeveer.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Laten warm worden 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Duits
Porties 4 Personen
calorieën 760 kcal

Equipment

  • Pan

Ingrediënten

  • 4 Weisswurst

Instructies

  • Water in een pan doen een aan de kook brengen.
  • Pan van het vuur halen of nog beter het vuur helemaal verlagen.
  • Voorzichtig de weisswurst in het water laten glijden, en de deksel op de pan doen.
  • De weisswurst nu 10 tot 15 minuten in de warme water laten zitten.
  • De deksel van de pan halen en een tang gebruiken om de weisswurst uit de pan te halen.
Trefwoord weisswurst koken

In 100 gram weisswurst circa 14 gram eiwit, 13 gram vet, 1 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.