Site Overlay
Savooiekool koken

Savooiekool koken

Hoe lang moet Savooiekool koken? Savooiekool kook je in 10-15 minuten gaar.

Savooiekool is een groente die ook wel bekend is als groene kool, putjeskool, kappertjeskool of savooikool.

Het is een koolsoort met groene bladeren en een ronde of ovale vorm. Een dicht koolsoort, lichtgroen in het midden, bijna tot een witte kleur, met donkergroene bladeren aan de buitenkant.

Kenmerkend zijn de gebobbelde bladeren die aan de buitenkant omkrullen.

Het wordt vaak gebruikt in gerechten zoals stamppot, soepen, salades en roerbakgerechten. Savooiekool is rijk aan vitamine C, vezels en antioxidanten.

Waar op letten?

Het is een koolsoort die vrij lang bewaard kan worden, en waarvan als eerst normaliter de buitenste bladeren geel worden, dor worden, of beginnen te rotten.

Let bij de aankoop op dat deze buitenste bladeren er nog goed uitzien. Kom je een groene kool tegen waar geen buitenste bladeren meer aanzitten, kenmerkend met een gekrulde rand, dan zijn deze er al afgehaald. Conclusie is dan dat de kool al wat ouder is, en dat de buitenste bladeren er af gehaald zijn.

Het restant kun je dan nog steeds eten, maar de kool is wat ouder.

In het algemeen moet de kool er fris uitzien bij aankoop, met donkergroene bladeren aan de buitenkant, en lichtgroene bladeren aan de binnenkant.

Hoe Savooiekool bewaren

Savooiekool kun je zowel in de koelkast bewaren, als buiten de koelkast. Koop geen gesneden kool als je dit langer wilt bewaren, want gesneden kool kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Daarna kan de kool zurig worden, en dat is het eerste stadium van bederven.

LEES OOK: Sperziebonen Koken

Een hele, niet aangesneden kool kun je het beste op een koele en donkere plek bewaren. Dan kan de kool meerdere weken bewaard worden.

De kool is ook uitermate geschikt om in te vriezen. Wel even blancheren voor het invriezen. De kool kan dan 12 maanden bewaard worden.

Hoeveelheid per persoon

Doorgaans gaat men uit van ongeveer 200 tot 250 gram savooiekool per persoon, als de kool gekookt wordt. Dat is vrij veel, maar tijdens het koken zal de kool nog slinken.

Wil je de kool gebruiken in een salade of om te roerbakken, heb je minder nodig per persoon.

Hoe Savooiekool koken?

In het recept hieronder wordt gesproken over het in stukken snijden van de kool, je kunt zelf bepalen hoe groot deze stukken zijn. Hoe kleiner de stukken, hoe minder lang de kooktijd zal zijn.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 36 kcal

Equipment

  • Pan

Ingrediënten

  • Savooiekool
  • Water
  • Zout

Instructies

  • Verwijder de buitenste bladeren van de savooiekool, haal eventueel harde stukken uit het midden van de kool weg, en snij de kool in stukken.
  • Breng een pan met ruim water aan de kook en voeg eventueel flinke snuf zout toe.
  • Voeg de stukken savooiekool toe aan het kokende water en zorg dat de kool volledig onder water staat.
  • Kook de kool in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar, afhankelijk van de grootte van de stukken kool.
  • Controleer of de kool zacht is door er met een vork in te prikken. Als de vork gemakkelijk in de kool prikt, is de kool gaar.
  • Giet de kool af en serveer direct met bijvoorbeeld een klontje boter en wat kruiden.
Trefwoord Savooiekool koken

In 100 gram savbooiekool zit circa 1,2 gram eiwit, 2 gram vezels, 0,1 gram vet, 2 gram koolhydraten.

LEES OOK: Sugar snaps koken

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.