Site Overlay
Runderpoulet bakken

Runderpoulet bakken

Hoe lang moet runderpoulet bakken? Runderpoulet bak je in 2-3 uur gaar.

Het is een stuk rundvlees dat vaak gebruikt worden om te stoven of te sudderen.

Het zijn meestal kleine stukjes vlees die afkomstig zijn van de borst of schouder van het rund. In het Engels wordt dit type vlees vaak aangeduid als stewing beef of beef chuck.

Een typisch Nederlands stukje vlees, dat van oudsher in onze keukens gebruikt wordt.

Het is ideaal om te gebruiken in stoofgerechten en suddergerechten. Door de langzame bereiding wordt het vlees heerlijk mals en krijgt het een volle smaak. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken in gerechten zoals hachee, goulash, ossobuco, boeuf bourguignon, chili con carne of stoofschotels met groenten. Ook kun je runderpoulet gebruiken als basis voor bouillon of soep.

Waar op letten?

Je kunt het vlees op twee manieren kopen. In één stuk, of reeds in stukken gesneden. Zo wordt het meestal in de supermarkt verkocht, voorverpakt in de koeling.

In dat geval moet je extra opletten, want soms ziet het vlees er wat grijzig uit. Laat dit vlees liggen, want poulet moet er mooi rood uitzien, andere kleuren kunnen een teken van bederf zijn.

Koop je het vlees bij de slager, dan is het weliswaar wat duurder, maar ook nagenoeg altijd verser.

Hoe Runderpoulet bewaren

Het vlees kun je in de koelkast 1 tot 2 dagen bewaren, mits het vlees goed afgedekt is, bijvoorbeeld in de verpakking waarin het gekocht werd.

LEES OOK: Goulashvlees bakken

Het beste is echter om het vlees dezelfde dag van aankoop te bereiden.

Wel kun je het vlees goed invriezen. Dan kan het 6 maanden tot een jaar bewaard worden. Ook weer als het goed verpakt is.

Hoeveelheid per persoon

De hoeveelheid bij runderpoulet is mede afhankelijk van het recept waarvoor je het vlees wilt gebruiken, maar is ongeveer 200 gram per persoon.

Hoe Runderpoulet bakken?

Runderpoulet is niet geschikt om snel te bakken, omdat het vlees daarvoor te taai is. Je kunt het beste runderpoulet gebruiken in stoofgerechten en suddergerechten (eigenlijk lang en langzaam bakken), waarbij het vlees langzaam gegaard wordt. Hieronder vind je een basisrecept voor het bereiden van stoofvlees:
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 113 kcal

Equipment

  • Braadpan

Ingrediënten

  • 500 gram runderpoulet
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 eetlepels bloem
  • 500 ml runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • zout en peper
  • boter of olie om in te bakken

Instructies

  • Snij de uien, knoflook, wortels en bleekselderij in kleine stukjes.
  • Bestrooi de runderpoulet met zout en peper en haal het vlees door de bloem.
  • Verhit boter of olie in een braadpan en bak het vlees rondom bruin.
  • Voeg de groenten toe en bak deze kort mee.
  • Voeg de runderbouillon, laurierblaadjes en tijm toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens op een laag vuur sudderen voor 2 tot 3 uur, totdat het vlees mals is.
  • Verwijder de laurierblaadjes en tijm, en breng de stoofpot eventueel nog op smaak met zout en peper.
Trefwoord Runderpoulet bakken

In 100 gram runderpoulet zit circa 24,7 gram eiwit, 0,1 gram vezels, 8,2 gram vet, 0 gram koolhydraten.

LEES OOK: Ganzenborst bakken

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.