Site Overlay
Rode uien bakken

Rode uien bakken

Hoe lang moeten rode uien bakken? Rode uien zijn milder dan gewone uien, en dus minder scherp. Iets wat je vooral bemerkt bij het schoonmaken van de uien, en zeker in vergelijking met Duitse witte uien. Deze zijn meestal nog een stuk scherper dan de Nederlandse witte uien.

Vooral bij het schoonmaken zul je nagenoeg geen last hebben van tranende ogen als je rode uien schoonmaakt.

Doordat de uien milder zijn, worden deze uien vaak niet gebruikt om te bakken of op een andere manier te verhitten. Rauw zijn ze ook mild, en proef je de echte uiensmaak, en zijn de uien dus erg geschikt in bijvoorbeeld een salade of in de pasta.

Toch kun je rode uien goed bakken, en smaken eigenlijk net zo als witte uien, die overigens door het verhitten ook milder worden.

Aanvoer en aankoop

Wat voor witte uien van toepassing is, is ook bij rode uien belangrijk.

De uien moeten stevig zijn, droog, en mogen geen rotte plekken bevatten. Vooral als de uien beginnen uit te lopen, er begint een steel te groeien, worden de uien slap.

Dat gebeurt vaak als de uien te warm en met teveel licht worden bewaard. Dan zijn de rode uien eigenlijk niet meer geschikt om te eten.

Hoe rode uien bewaren en schoonmaken

De buitenste, vaak wat papierachtige, rode schillen moet verwijdert worden. Je moet als het waren zoveel schillen verwijderen totdat de witte uien met rood-paarse randen zichtbaar worden.

Vanzelfsprekend snij je een stuk van de onderkant waar de resten van de wortels zitten, en een stuk van de bovenkant waar de steel gezeten heeft, en soms weer groeit.

Dan kun je de ui in stukken of ringen snijden.

Uien die je niet gebruikt laat je in de schil zitten, en moeten droog en donker bewaard worden.

Ook rode uien kun je niet in de koelkast bewaren, dan zouden de uien vrij snel kunnen gaan rotten.

Hoeveelheid per persoon

De hoeveelheid per persoon is bij uien altijd lastig aan te geven, omdat bij recepten meestal wordt vermeld hoeveel uien er in moeten.

Wat kun je met rode uien maken?

Rode uien worden meestal rauw gebruikt, en dus in salades verwerkt, maar er is natuurlijk meer mogelijk.

Als je rode uien bakt, is de smaak ook ietwat milder, en je kunt zelfs ijs maken van rode uien.

Sommigen doen ook rauwe uien of licht aangebakken rode uien, op een pannenkoek.

Hoe lang moeten rode uien bakken?

Rode uien kunnen op dezelfde manier gebakken worden als witte uien of andere soort uien.
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Rode uien bakken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 3 Uien
calorie├źn 42 kcal

Ingredi├źnten

  • 3 Rode Uien
  • Olijfolie of boter

Instructies

  1. De rode uien schoonmaken. Daarna in stukje snijden, fijn snijden, in ringen of in halve ringen snijden.
  2. Olie of boter in een koekenpan verhitten en hierin de rode uien bakken of fruiten. Dit duurt ongeveer 2 tot 4 minuten, afhankelijk hoe groot of klein de uien gesneden zijn. Af en toe roeren helpt te voorkomen dat de uien aanbranden.

In 100 gram rode uien zit circa 0,9 gram eiwit, 1,4 gram vezels, 0 gram vet, 10,2 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.