Site Overlay

Witbrood bakken

Hoe lang moet witbrood bakken? Witbrood is na 35-40 minuten bakken gaar.

Witbrood was jaren populairder dan bruin brood, maar tegenwoordig eten veel Nederlanders liever een bruine boterhamen, en zeker bij het ontbijt.

Maar als je het vraagt hoor je toch stiekem steeds vaker dat witbrood toch wel erg lekker is. Witbrood is bij iedere broodmaaltijd een goed alternatief voor de bruine boterham, niet echt veel ongezonder, maar wel veel lekkerder.

Dus als ook jij een keertje wilt zondigen en toch een witte verse boterham wilt pakken, kun je dat doen met dit overheerlijke witbrood.

Aanvoer en aankoop

Witbrood is er natuurlijk in diverse soorten en maten, en vers brood hoef je natuurlijk niet zelf te bakken, want het is het hele jaar door verkrijgbaar bij de bakker en bij de supermarkt.

Bovendien kun je vers witbrood kopen op de markt.

Welk soort brood je koopt hangt voornamelijk af van je persoonlijke voorkeur. De een heeft immers liever een steviger brood, en de andere een wat losser brood.

Hoe witbrood bewaren

Belangrijk is wel, maar dat is voor alle soorten brood van belang, is dat het brood nooit in de koelkast wordt bewaard.

In de koelkast wordt witbrood vrij snel droog en harder. Je kunt dan eigenlijk rustig stellen dan het brood niet langer vers is.

Witbrood en bruinbrood kun je het beste in een broodzak of in een afgesloten plastic zak bij kamertemperatuur bewaren. Dan blijft het brood nog 2 tot soms zelfs drie dagen vers.

LEES OOK: Wentelteefjes bakken

Brood kun je ook goed invriezen. In de vriezer droogt het brood niet uit en wordt niet hard, en brood kan in de vriezer 2 tot 3 maanden bewaard worden.

Hoeveelheid per persoon

De hoeveelheid per persoon is bij brood afhankelijk van de persoon en van het soort brood, voor witbrood wordt uitgegaan van 3 tot 4 sneden per persoon er maaltijd, maar dat kan soms oplopen tot het dubbele.

Wat kun je met witbrood maken?

Normaal gesproken wordt witbrood in sneden of plakken gesneden, en iedere snede kan belegt worden met worst, kaas, een eitje, of met zoetigheid.

Dat is overigens typisch Nederlands, want in grote delen van Europa worden meer broodjes gegeten, zoals bijvoorbeeld de Semmel in Oostenrijk die vaak bij het ontbijt gegeten worden.

Van witbrood kun je ook meer maken als je misschien zou verwachten.

Zo kun je er wentelteefjes van maken, kun je het brood in de oven kaken om er vervolgens paneermeel van te maken, en kan er broodpudding van gemaakt worden.

Hoe lang moet witbrood bakken?

Witbrood bakken we hier met behulp van een 25 centimeter cakevorm. Dit is een doorsnee brood, maar eventueel kun je er ook een vloerbrood van maken en het brood op de bakplaat bakken.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Wachttijd 2 uur
Totale tijd 3 uur 10 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 1 Brood
calorieën 236 kcal

Equipment

 • Oven

Ingrediënten

 • 500 Gram Bloem
 • 10 Gram Zout
 • 7 Gram Droge gist
 • 25 Gram Ongezouten zachte roomboter
 • 300 Milliliter Lauwwarm water
 • Extra boter om in te vetten
LEES OOK: Bitterballen frituren

Instructies

 • Zeef de bloem boven een kom en voeg water, droge gist, zout, en de roomboter toe.
 • Kneed het in ongeveer 10 tot 15 minuten tot een soepel deeg. Dit kun je doen met een mixer, een keukenmachine, maar met de handen krijg je een luchtig brood.
 • Maak een bal van het deeg en leg deze bal in een kom of schaal. Afdekken met een schone theedoek en op een warme plek laten rijzen tot dat het deeg verdubbeld is in omvang. Dit duurt normaliter ongeveer een uur.
 • Leg het deeg vervolgens op het aanrecht en kneed dit nog even zodat eventueel lucht eruit gekneed kan worden.
 • Maak een rechthoek van het deeg, en rol dit vervolgens op.
 • Vet het cakeblik in en leg het deeg met de naad naar beneden in het cakeblik.
 • Dek het cakeblik met de droge theedoek af en laat het nog 45 tot 60 minuten rijzen.
 • In de tussentijd de oven voor verwarmen op 220 graden.
 • Het cakeblik in de oven plaatsen en bij onderwarmte en bovenwarmte in 35 tot 40 minuten goudbruin bakken.
Trefwoord Witbrood bakken

In 100 gram witbrood zit circa 8,3 gram eiwit, 2,5 gram vezels, 2 gram vet, 44,5 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.