Site Overlay

Hoe lang moet leberkäse bakken? Het broertje van wat wij in Nederland gehaktbrood noemen. Zeg maar een soort Duits en Oostenrijks gehaktbrood.

Voor diegene die het nog nooit gehad hebben, het lijkt inderdaad een beetje op gebakken leverworst of bloedworst. En dat is in sommige delen van Nederland en België een lekkernij.

Velen gaan tegenwoordig naar Duitsland om boodschappen doen, en naast de curryworst verkopen ze bij onze oosterburen ook een broodje met leberkäse, een Semmel mit Leberkas zegt men in Oostenrijk.

In Oostenrijk kun je zelf een broodje met een dikke plak warm gemaakt leberkäse bij sommige supermarkten kopen. Het is een broodje dat je snel kunt eten tussen de middag. Meestal een Semmel of Kaiserbrötchen, en natuurlijk met zoete mosterd.

Als je zo als wij, al jaren in Oostenrijk woonachtig bent, eet je dit vaker. De leberkäse koop je in Oostenrijk en Duitsland gewoon kant en klaar in de supermarkt of bij de slager.

Het heeft de grootte van een gehaktbrood, je kunt het in de oven warm maken, of zoals wij het meestal doen in plakken gesneden en gebakken in een koekenpan. Dan krijgt het vlees een heerlijk aangebraden korstje.

Aanvoer en aankoop

Tegenwoordig zijn er wel slagers in Nederland die dit vlees of dit gehaktbrood te koop hebben, maar je hebt meer kans als je in Duitsland boodschappen gaat doen.

Er zijn niet zo ver over de grens supermarkten en slagers die leberkäse verkopen. Woon je wat verder van de grens, je kunt het online bij diverse Nederlandse aanbieders bestellen.

Overigens zijn er ook wat Duitse online winkels en slagers, die het graag naar Nederland sturen.

Het is overigens geen seizoensproduct, en is dus het hele jaar door te koop.

Je kunt de leberkäse overigens ook heel makkelijk gewoon thuis maken.

Hoe Leberkäse bewaren en schoonmaken

Leberkäse moet je altijd in de koelkast bewaren. Vaak worst het in een luchtdichte plastic verpakking verkocht, soms in vetvrij papier en zak verpakt.

Natuurlijk is de plastic verpakking, als deze tenminste nog dicht is, wat beter voor de bewaartermijn. Kijk op de verpakking voor de juiste datum.

Verpakt in vetvrij papier en vetvrije zak is het vlees nog ongeveer 2 dagen houdbaar in de koelkast.

Het beste kun je ook het hele brood, of alle plakken ineens bakken. Dat voorkomt dat het te lang blijft liggen. Hoewel je dan wel zult ruiken dat het bedorven is, door de onmiskenbare geur die het dan heeft.

Gebakken leberkäse kun je overigens nog een dag in de koelkast bewaren, wel goed afdekken.

Hoeveelheid per persoon

Dat is wat lastig om te zeggen, maar doorgaans worden twee tot drie plakken leberkäse per persoon gegeten.

Wat kun je met leberkäse maken?

Zoals al geschreven wordt dit vlees vaak gebakken gegeten op een wit broodje, maar je kunt de plakken natuurlijk ook bakken en ergens anders bij eten.

Zo wordt het wel eens bij rode kool met appeltjes en gekookte aardappelen gegeten.

De leberkäse kun je ook in blokjes snijden, bakken, en door een salade of door de pasta doen.

Hoe lang moet leberkäse bakken?

Leberkäse moet je vooraf uit de koelkast halen voor het beste resultaat, en als dat nog niet het geval is, in plakken van ongeveer een centimeter dikte snijden.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Duits
Trefwoord Leberkäse bakken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 304 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Leberkäse aan één stuk

Instructies

  1. Snij de leberkäse in plakken van ongeveer een centimeter dikte.

  2. Doe wat olijfolie of boter in een koekenpan, en verhit dit.

  3. Leg je plakken voorzichtig in de hete olie of boter.

  4. Bak de plakken gedurende 4 tot 5 minuten aan de ene kant totdat een krokant laagje is ontstaan, en bak de plakken daarna aan de andere kant.

In 100 gram leberkäse zit circa 15 gram eiwit, 0 gram vezels, 26 gram vet, 2,1 gram koolhydraten.

Advertentie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.