Site Overlay
Oliebollen bakken

Oliebollen bakken

Hoe lang moeten oliebollen bakken? Oliebollen zijn na 3 minuten bakker klaar.

De smaak van zelfgebakken oliebollen, mits deze natuurlijk op de juiste manier gebakken worden, is toch wel geheel anders dan de oliebollen die je bij de bakker, de supermarkt, of bij de marktkraam koopt.

Natuurlijk zijn daar ook uitzonderingen bij, die zelfs heerlijk zijn. Helaas is dit niet altijd zo, en soms is de lekkernij ook nog eens behoorlijk aan de prijs.

Zelf maken is doorgaans veel goedkoper dan kopen, en ze smaken ook goed.

Het helemaal zelf bakken heeft overigens niets meer te maken met de oliebollenmix, die sommigen gebruiken om het deeg te maken waar de oliebollen van gebakken worden.

Wij maken als het ware de mix helemaal zelf, traditionele oliebollen maken we met behulp van dit recept. Een echte Hollandse traktatie voor Oud en Nieuw, hoewel je de oliebollen vanzelfsprekend ook in andere jaargetijden kunt maken.

Lekkere oliebollen maken begint immers bij het maken van het beslag. Als dat goed is, met de juiste ingrediënten, dan zijn de oliebollen ook goed.

Aanvoer en aankoop

Hoewel oliebollen een typisch seizoensproduct is, is er geen sprake van dat de ingrediënten alleen in dit seizoen te koop zijn.

Het kan wel voorkomen dat bijvoorbeeld de krenten rond Oud en Nieuw wat eerder op zijn in de winkels, maar meestal zijn deze er een dag laten weer.

LEES OOK: Aardappelchips bakken

Je hoeft ook niet speciaal ergens op te letten als je de ingrediënten koopt.

Hoe oliebollen bewaren

Het bewaren van oliebollen is wel iets wat best wel lastig kan zijn, en daarbij is het verder niet van belang of je de oliebollen gekocht hebt, of zelf gemaakt.

Vaak wordt het oudejaarsgebak op de ochtend gebakken, en dan moet je het maar vers weten te houden tot op de avond, of nog beter tot op Nieuwjaarsdag.

Vergeet die droge bollen, gewoon op de juiste manier bewaren, en ze blijven behoorlijk vers. Oliebollen horen niet in de koelkast, daar worden de bollen juist droog van.

Verpak de oliebollen gewoon in een plastic zak, nadat ze afgekoeld zijn vanzelfsprekend. Een zakje dat je makkelijk open en dicht kunt doen met een rits bijvoorbeeld, zal de oliebollen dan bijzonder lang vers houden.

Mocht je nog oliebollen overhouden, dan kun je deze prima invriezen. Vaak hoor je dat mensen het maar een droge hap vinden, als de oliebollen uit de vriezer ontdooit zijn. En meestal klopt dat ook.

Ook hierbij is het een kwestie van op de juiste manier invriezen, en op de juiste manier ontdooien. En daarna even warm maken. Heerlijk, op ieder moment in het jaar genieten van warme en verse oliebollen.

Eigenlijk hoef je daarvoor allen maar de oliebollen op kamertemperatuur te laten ontdooien. Niet in de koelkast, en vooral niet in de magnetron.

Als ze ontdooit zijn even vijf minuten in de oven op 150 graden, en smullen maar.

Hoeveelheid per persoon

Dat is natuurlijk een lastige vraag, maar je wilt natuurlijk vooraf weten hoeveel oliebollen je moet gaan bakken.

LEES OOK: Tempeh bakken

Het ligt echt aan de persoon. De één hoeft er maar één, de ander eet er wel tien op een avond, of misschien zelf wat meer.

Het beste is het om te kijken hoeveel meel je wilt gebruiken. Daar maak je beslag van, en bakt de oliebollen.

Je kunt rekening houden met het volgende. Van ongeveer 15 gram meel, bak je één oliebol. Van 500 gram meel dus ongeveer 33 tot 34 oliebollen.

Wat kun je met oliebollen maken?

Natuurlijk worden de meeste oliebollen met wat poedersuiker gegeten, maar wist je dat je met minder verse oliebollen ook nog iets anders kunt maken?

Bijvoorbeeld een overheerlijke variatie op de Hollandse broodpudding, de oliebollen broodpudding.

Heb je nog wat beslag over, dan kun je een oliebollencake maken.

Hoe lang moeten oliebollen bakken?

Gebruik om te bakken altijd verse zonnebloemolie, dus geen reeds gebruikte olie. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Voorbereidingstijd 12 uur 45 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 15 uur 15 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Internationaal
Porties 66 Oliebollen
calorieën 266 kcal

Equipment

 • friteuse

Ingrediënten

 • 1 Kilo Tarwebloem
 • 400 Gram Rozijnen
 • 2 Goudreinetten
 • Citroensap
 • 1 Ei
 • 84 Gram Verse gist of 24 gram gedroogde gist
 • 800 Milliliter Melk
 • 100 Milliliter Water
 • 50 Gram Suiker
 • 15 Gram Zout

Instructies

 • Doe de avond voordat je gaat bakken de rozijnen in een grote schaal, voeg water bij totdat de rozijnen helemaal onder water staan, en laat dit minimaal 12 uur weken.
 • Haal de rozijnen uit het water en laat ze goed uitlekken.
 • Schil de appels, verwijder de klokhuizen, en rasp de appels. Doe er wat citroensap over zodat de appel niet bruin wordt.
 • De melk eventueel opwarmen tot op ongeveer 37 tot 38 graden.
 • Los de gist op in 100 milliliter melk, en doe er een theelepel suiker bij zodat het gistproces op gang kan komen.
 • De bloem in een grote kom doe, het zout erbij, de suiker erbij, en een ei erbij. Dit meng je met de mixer met deeghaken.
 • Beetje bij beetje de melk toevoegen terwijl je blijft mixen. Zoveel mogelijk klonten verwijden en als deze toch komen kapot maken.
 • De appel en de rozijnen erbij doen, en voorzichtig mixen.
 • Nu een schone theedoek over de kom, en op een warme plek 30 tot 45 minuten laten rijzen.
 • De olie in een pan of in de friteuse verhitten tot 175 tot 180 graden.
 • Het beslag nog een minuut met de mixer mengen.
 • Neem een beetje beslag met een juslepel of soeplepel, of met een ijslepel, en doe dit met behulp van een andere lepel voorzichtig in de warme olie. Oliebollen hoeven niet perfect rond te zijn.
 • Maximaal 3 tot 4 olie bollen tegelijkertijd bakken.
 • 3 Minuten laten bakken dan voorzichtig in de warme olie omdraaien en de andere kant ook ongeveer 3 minuten laten bakken.
  Oliebollen laten uitlekken op keukenpapier.
Trefwoord Oliebollen bakken

In 100 gram oliebollen zit circa 6,5 gram eiwit, 1,8 gram vezels, 7,5 gram vet, 42 gram koolhydraten.

LEES OOK: Oma's appeltaart bakken

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.