Site Overlay
Lamsbout braden

Lamsbout braden

Hoe lang moet een lamsbout braden? Een lamsbout is na 1 uur braden gaar.

Een lamsbout is een stuk vlees dat je waarschijnlijk niet iedere dag zult eten, en wat daarom perfect gebraden moet worden.

Het is vlees dat meestal gegeten wordt bij een speciale gelegenheid, zoals bijvoorbeeld een feestdag of met kerstmis.

Lam is natuurlijk een uitermate zacht en mals stuk vlees, en dat komt omdat het meestal jong vlees is.

En vlees dat vaak niet echt goedkoop is. Nog meer een reden om het vlees goed te braden, zodat je er tijdens deze speciale maaltijd optimaal van kunt genieten.

Om dit stuk vlees goed te kunnen braden hebben we bij voorkeur een stuk bout met bot erin. Natuurlijk wordt er ook wel lamsbout verkocht zonder bot, maar met bot wordt het vlees meestal wat malser, en dat is eigenlijk juist datgene dat we met het braden willen bereiden.

Bij braden wordt immers een groter stuk vlees gebraden, en dat is meestal ook bij lamsbout het geval. Het bot geeft in dat geval vaak meer smaak aan het vlees, eigenlijk ideaal voor braden. Malser, zachter, en met meer smaak.

Aanvoer en aankoop

Lamsbout is overigens een soort vlees dat je niet bij iedere supermarkt voor verpakt zult vinden. Misschien een keer rond kerst, maar daarbuiten zul je echt naar of een echte slager moeten, of misschien naar een supermarkt met een eigen inpandige slager.

En om heel eerlijk te zijn zijn wij niet echt voorstander om dit soort vlees verpakt bij de supermarkt te kopen.

LEES OOK: Chorizo bakken

Je kunt namelijk niet echt de kwaliteit door al dat plastic bekijken, en bij de slager weet je zeker dat het goed vlees is. Dat is immers de vakman.

En omdat lamsbout toch wel een bijzonder stuk vlees is, heb je dus eigenlijk het vakmanschap van een echte slager nodig.

Bovendien kan hij of zij het vlees beter beoordelen, en weet het vlees vaak ook op waarde te schatten. De smaak is vaak beter, de versheid is beter, en daardoor is het feestmaal ook beter.

Overigens is de prijs natuurlijk bij de slager ook een stukje hoger. Niet iedereen kan zich dat veroorloven, maar als het mogelijk is, haal de lamsbout gewoon bij de slager.

Overigens kan het ook bij de slager zijn dat er geen lamsbout is. Vooral buiten de feestdagen. Vaak moet het dan besteld worden, dus vraag het op tijd na.

Hoe lamsbout bewaren

Ongebakken kun je de lamsbout maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het vlees dan het beste in de verpakking bewaren, of anders verpakken in een plastic bak of een plastic zak. Afsluiten en laten liggen.

Wel een half uur tot een uur voordat je gaat braden uit de koelkast halen zodat het vlees op kamertemperatuur is als je gaat braden. Doe je dat niet kan het vlees ongelijk braden. Het kan dan zijn dat deel het vlees gebraden is, en deels nog koud of rauw.

Wil je de bout langer bewaren blijft alleen de vriezer over. Daar kun je het ingevroren vlees, natuurlijk ook hier weer goed en luchtdicht verpakken, ongeveer 3 maanden bewaren.

LEES OOK: Gehaktbrood bakken

Wil je gebraden of gebakken lamsbout bewaren, kun je dit afgedekt in de koelkast nog 2 dagen bewaren, en in de vriezer een maand tot maximaal 6 weken.

Hoeveelheid per persoon

De hoeveelheid per persoon bedraagt 100 tot 125 gram, maar het is natuurlijk niet erg om een keer wat extra te eten omdat het vlees zo lekker gebraden is.

Een lamsbout van bijvoorbeeld 2 kilo, is dus voldoende voor 10 tot 12 personen. Een bout van 1 kilo dus voldoende voor 5 tot 6 personen. We hebben hier al rekening gehouden met het bot dat in de lamsbout zit, en dat je natuurlijk niet kunt eten.

Hoe Lamsbout braden?

In dit recept bereiden we de lamsbout in een braadslee in de oven. Eigenlijk de manier waarop de bout het meest egaal gebraden kan worden.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 10 Personen
calorieën 173 kcal

Equipment

  • Braadslee

Ingrediënten

  • 1 Lamsbout met bot van ongeveer 2 kilo
  • 1 Bosje Rozemarijn
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • 2 Uien
  • 1 Hele bol knoflook
  • 2 Bosje tijm.

Instructies

  • Snij de lamsbout aan de vetkant in, maar niet te ver. Het moeten alleen inkepingen zijn.
  • Snij dit in een ruitvorm, dus eerst schuin de ene kant op snijden, daarna schuin in de andere kant op snijden.
  • Haal de naalden van de rozemarijn.
  • Haal ook de blaadjes van de takken tijm.
  • Maak een paar knoflook teentjes schoon en snij deze grof.
  • Maak de uien schoon en snij deze in grotere stukken.
  • De bout insmeren met olijfolie, en wrijf de bout daarna in met een kwart van de naalden rozemarijn en kwart van de blaadjes tijm.
  • Druk het ook in de zojuist gemaakte inkepingen, en bestrooi het ruim met peper en zout.
  • Oven voor verwarmen op 230 graden.
  • De rest van de bol knoflook uit elkaar trekken, en de teentjes met de platte kan van een groot mes pletten.
  • Verspreid de stukken ui, de rest van de rozemarijn en tijm, de helft van de knoflook over de bodem van een braadslee.
  • Sprenkel er wat olijfolie over, en leg de lamsbout er op.
  • Strooi de rest van de kruiden en de rest van de knoflook erover.
  • Plaats de braadslee in de oven en verlaag de temperatuur tot 150 graden.
  • Je hebt nu wel een kerntemperatuurmeter nodig om de gaarheid van het vlees te kunnen bepalen. Wil je het vlees medium rosé moet de kern een temperatuur hebben van 60 tot 70 graden. 70 Graden is dan het maximum.
  • Controleer tijdens het braden ook regelmatig of de bovenkant niet te bruin of te zwart wordt. Als het te donker wordt, en het vlees is niet gaar, kun je het afdekken met aluminiumfolie.
  • Als de juiste kerntemperatuur bereikt is haal je het vlees uit de oven.
  • Leg aluminiumfolie over de bout en het een half uur rusten.
Trefwoord Lamsbout braden

In 100 gram lamsbout zit circa 19,2 gram eiwit, 0 gram vezels, 10,8 gram vet, 0 gram koolhydraten.

LEES OOK: Rookworst koken

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.