Site Overlay
Bulgur Koken

Bulgur Koken

Hoelang moet bulgur koken? Bulgur is na 10 minuten koken klaar.

Bulgur koken, een ingrediënt dat veelal in de Turkse of Libanese keuken gebruikt wordt. Het is te vergelijken met rijst, en wordt aldaar vaak in de keuken gebruikt als vervanger voor rijst.

Net als rijst, kun je bulgur zowel koud als warm eten, en het wordt dan ook nagenoeg op dezelfde wijze gemaakt.

Kenners omschrijven het wel als een soort verfijnde rijst, omdat veelal de korrels ook fijner zijn, maar de smaak ook wat verfijnder is.

Bulgur kun je gewoon in water koken, in melk, of met water en een bouillonblokje, om ze de smaak nog lekkerder te maken. Maar dat zal veelal aan het gerecht en aan je eigen smaak liggen.

Het wordt overigens van verschillende soorten tarwe gemaakt, die meestal eerst gestoomd worden, daarna gedroogd worden, en daarna grof gemalen worden of gebroken worden.

Eigenlijk is bulgur dus een tarweproduct. Dat kun je ook proeven, want het heeft net als tarwe een lichte notensmaak.

Aanvoer en aankoop

Leve de moderne tijd zouden we bijna zeggen. Bulgur is normaal gesproken het hele jaar door te koop in de betere supermarkt. Wat overigens niet wil zeggen dat een discounter dit niet in het assortiment heeft zitten, want dat kan best wel.

Maar in de grotere supermarkten heb je keuze uit verschillende soorten. Vaak is er zelf een biologsiche soort te koop, en anders kun je deze in gespecialiseerde winkels en biologische winkels vinden.

LEES OOK: Knolraap koken

Er is vaak zoveel keuze dat je dit graanproduct meerdere malen kunt eten, zonder twee keer dezelfde soort te eten. We krijgen vaak de vraag welke soort het lekkerste is, maar dit is toch wel iets heel persoonlijks, dus je moet door proeven je eigen favoriet vinden.

Hoe bulgur bewaren

Zoals we net al schreven is het eigenlijk een tarweproduct. Dat betekent dan ook dat je het op ongeveer dezelfde manier moet bewaren, droog en donker.

Het enige verschil is eigenlijk dat het niet zoals tarwekorrels kan gaan uitlopen als er te veel licht bij komt. Toch raden we aan om licht te vermijden. Want door licht kan de smaak ietwat veranderen.

Zorg er ook voor dat het niet vochtig wordt. Komt er toch vocht bij kan het iets uitzetten, en kan het gaan schimmelen. Vooral als je niet door hebt dat er vocht bij is gekomen.

Dus bij voorkeur in een afgesloten voorraadbus bewaren, of in de verpakking als deze nog niet geopend is.

Op de juiste manier bewaard, blijft het tot negen maanden goed.

Bij bereide bulgur kan het maximaal 2 dagen, en dan ook nog eens afgedekt, twee dagen bewaard worden.

Bereide bulgur kan ook worden ingevroren, dan blijft het ongeveer drie maanden goed.

Hoeveelheid per persoon

Reken ongeveer 300 gram gram per persoon als je bulgur wilt koken of gerechten waarin het verwerkt moet worden.

Hoe lang moet bulgur koken?

Dit moet je gewoon eens proberen.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Rusttijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 342 kcal

Equipment

  • Pan

Ingrediënten

  • 1200 Gram Bulgur
  • Water
  • Zout
  • Bouillonblokje
LEES OOK: Quinoa Koken

Instructies

  • Kook ruim voldoende water, ongeveer 1,5 tot 2 keer de hoeveelheid bulgur.
  • Doe de bulgur in een andere pan, en giet voorzichtig het kokende water er overheen. Voeg een snufje zout toe, en eventueel andere kruiden of een bouillonblokje.
  • Doe de deksel op de pan en laat de inhoud zachtjes koken totdat het water opgenomen of verdampt is. Dit kun je zien als er gaten in de bulgur zijn gevallen.
  • Haal de pan van het vuur en laat de bulgur rusten gedurende een minuut of tien.
Trefwoord Bulgur koken

Per persoon circa 2 gram vezels, 80 gram koolhydraten, 9,5 gram eiwit, 1 gram vet.

Meer smaak

Vanzelfsprekend kun je de bulgur nu opdienen, maar ook nog verfijnen met gebakken of gekookte groente, stujes gebakken kipfilet of kleine gehaktballetjes.

Bewaren

Gekookte bulgur kun je 1 of 2 dagen bewaren in de koelkast.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.