Site Overlay
Mais Koken

Mais Koken

Hoe lang moet mais koken? Dat hangt vanzelfsprekend van de soort mais af, en de kooktijd van de mais uit blik die je in veel supermarkten kunt kopen is natuurlijk helemaal anders. Mais uit blik, of uit pot, hoeft alle maar opgewarmd te worden, en kan dus beter niet koken.

Mais is een gecultiveerde soort mais, van oorsprong uit Midden-Amerika, en wordt doorgaans gegeten als groente. Je kunt van deze groente ook meel kopen of eventueel zelf maken, waaronder andere maisbrood van wordt gebakken.

Als groente wordt mais op verschillende manieren gegeten. Babykolven, vaak uit pot, grote maiskolven op bijvoorbeeld de barbecue, maiskorresl, cornflakes, of natuurlijk gepoft als popcorn.

Daarnaast worden er qua zoetheid verschillende soorten aangeboden, zoals bijvoorbeeld suikermais.

Aanvoer en aankoop

Mais uit blik of pot is het gehele jaar door verkrijgbaar, verse mais daarentegen wordt alleen aan het einde van de zomer, c.q. aan het begin van de herfst aangeboden.

Natuurlijk worden ook in andere jaargetijden maissoorten uit andere landen aangeboden, zoals bijvoorbeeld babymaiskolven die populair zijn als groente tijdens de kerstmaaltijd.

Als je mais wilt kopen moet je vooral op letten dat de korrels niet uitgedroogd zijn. Dan zal de mais in veel gevallen oud zijn. Zit er nog blad aan de maiskolven, dan moet dit fris groen zijn, en niet verdort.

Hoe mais bewaren en schoonmaken

Verse mais, en dat zal dan meestal in de vorm van maiskolven zijn, kun je enkele dagen bewaren in de koelkast. Daarbij is de soort mais niet van belang.

Vaak worden maiskolven aangeboden die verpakt zijn in een plastic folie. Dit is ingepakt een dag of vier houdbaar.

Mais kan ook worden ingevroren. Ontdoe de maïskolven van het blad, en blancheer de rauwe kolven in ongeveer 12 minuten. Goed laten uitlekken in invriezen. Bij 18 graden onder nul zo’n 12 maanden houdbaar.

Bij mais moet altijd eerst het blad en de draden van de maiskolven worden verwijdert. Snij ook de boovenkant en de onderkant van de kolven af. De kolven nu eerst goed wassen.

Je kunt nu de maiskorrels los maken, of de kolven in het geheel koken.

Hoeveelheid per persoon

Reken 300 gram per persoon bij mais.

Wat kun je met mais maken?

Er zijn natuurlijk diverse gerechten waarin maiskorrels of maiskolven worden verwerkt. Vooral maiskolven zijn erg geliefd op op de barbecue te bereiden in de zomermaanden.

Babymaiskolven worden vaak als luxe groente gegeten, vaak gekookt.

Hoe lang moet mais koken?

Gewone mais of suikermais.

Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Mais koken
Voorbereidingstijd 2 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 22 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 337 kcal

Ingrediënten

  • 1200 Gram Mais
  • Water

Bereiding

Maiskolven schoonmaken

  1. Eerst de draden en de bladeren van de maiskolven zoveel mogelijk verwijderen. Dit kunt je het beste doen door met de buitenste bladeren te beginnen, en deze van de kolf naar beneden te trekken. Dus vanaf de bovenkant, daar waar de steel zit. Dat kost wel wat moeite, en soms moet je hard trekken.

  2. Op deze manier trek je ook de draden van de kolf. Waarbij je het beste de draden bovenaan, dus waar de kolf aan de steel heeft gezeten, kunt vastpakken om van de kolf te trekken.

  3. Nu snij je aan de onderkant een stukje van ongeveer een centimeter van de kolf.

  4. De maiskolven nu goed wassen.

Hoelang moet de mais koken?

  1. Als je de maiskorrels los wilt koken kun je deze nu van de maiskolf halen.

  2. Doe minimaal 2 liter water in een pan en breng het water aan de kook.

  3. Doe het mais nu in het kokende water en laat de mais gedurende ongeveer 20 minuten koken.

  4. Als je met een vork in de maiskolven kunt prikken zijn deze gaar. Laat het mais nu goed uitlekken in een vergiet.

  5. Strooi er eventueel wat kruiden over en serveer de mais me boter.

Tips

  • Per persoon kun je rekening houden met ongeveer 300 gram mais per persoon.
  • Je kunt de maiskolven in plaats van koken, natuurlijk ook op de barbecue bereiden. Vooral er lekker met vlees en vers gemaakte aardappelsalade.
  • Eventueel kun je de maiskolven na het koken of grillen, insmeren met echter boter, en er wat zeezout overheen strooien. Daarna kun je de mais serveren.

Koken in de magnetron

  1. Maak de mais zoals hierboven vermeld schoon.
  2. Kook de mais gedurende 2 tot 4 minuten op 750 watt gaar.

Koken in de Airfryer

  1. De airfryer instellen op 180 graden.
  2. Maak de maiskolven schoon en doe de maiskolven in een ovenschaal. Eventueel kun je ze nu wat boter en kruiden over de kolven verdelen, en eventueel wat zeezout.
  3. Stel de tijd van de airfryer in op 10 minuten.
  4. Na 5 minuten smeer je met een bakkwast de gesmolten boter weer over de mais, als je tenminste boter hebt gebruikt.

In 100 gram  mais zit circa 2,5 gram vezels, 11,6 gram koolhydraten, 1,4 gram vet.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.