Ga terug

Hoe Lamsbout braden?

In dit recept bereiden we de lamsbout in een braadslee in de oven. Eigenlijk de manier waarop de bout het meest egaal gebraden kan worden.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 10 Personen
calorieën 173 kcal

Equipment

  • Braadslee

Ingrediënten
  

  • 1 Lamsbout met bot van ongeveer 2 kilo
  • 1 Bosje Rozemarijn
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • 2 Uien
  • 1 Hele bol knoflook
  • 2 Bosje tijm.

Instructies
 

  • Snij de lamsbout aan de vetkant in, maar niet te ver. Het moeten alleen inkepingen zijn.
  • Snij dit in een ruitvorm, dus eerst schuin de ene kant op snijden, daarna schuin in de andere kant op snijden.
  • Haal de naalden van de rozemarijn.
  • Haal ook de blaadjes van de takken tijm.
  • Maak een paar knoflook teentjes schoon en snij deze grof.
  • Maak de uien schoon en snij deze in grotere stukken.
  • De bout insmeren met olijfolie, en wrijf de bout daarna in met een kwart van de naalden rozemarijn en kwart van de blaadjes tijm.
  • Druk het ook in de zojuist gemaakte inkepingen, en bestrooi het ruim met peper en zout.
  • Oven voor verwarmen op 230 graden.
  • De rest van de bol knoflook uit elkaar trekken, en de teentjes met de platte kan van een groot mes pletten.
  • Verspreid de stukken ui, de rest van de rozemarijn en tijm, de helft van de knoflook over de bodem van een braadslee.
  • Sprenkel er wat olijfolie over, en leg de lamsbout er op.
  • Strooi de rest van de kruiden en de rest van de knoflook erover.
  • Plaats de braadslee in de oven en verlaag de temperatuur tot 150 graden.
  • Je hebt nu wel een kerntemperatuurmeter nodig om de gaarheid van het vlees te kunnen bepalen. Wil je het vlees medium rosé moet de kern een temperatuur hebben van 60 tot 70 graden. 70 Graden is dan het maximum.
  • Controleer tijdens het braden ook regelmatig of de bovenkant niet te bruin of te zwart wordt. Als het te donker wordt, en het vlees is niet gaar, kun je het afdekken met aluminiumfolie.
  • Als de juiste kerntemperatuur bereikt is haal je het vlees uit de oven.
  • Leg aluminiumfolie over de bout en het een half uur rusten.
Trefwoord Lamsbout braden