Site Overlay
Aardappelen bakken

Aardappelen bakken

Hoe lang moeten aardappelen bakken? Aardappelen zijn na ongeveer 8 minuten bakken klaar.

Dat is vaak een probleem, en dat ligt zowel aan de manier van bakken en de soort aardappelen. Want voor gebakken aardappelen kun je het beste vastkokende aardappelen gebruiken.

Dat is dus heel wat anders dan bloemige aardappelen die je beter voor aardappelpuree of voor stamppot kunt gebruiken.

Bloemige aardappelen vallen veel eerder uit elkaar, en daardoor kunnen er geen goed gebakken aardappelen mee gemaakt worden. In veel landen waar bijna geen stamppot gemaakt wordt, denk aan Duitsland en Oostenrijk, kun je daarentegen nagenoeg geen bloemige aardappelen gevonden worden.

Het ligt dus een beetje aan ons eigen eetpatroon. Voor goed gebakken aardappelen heb je dus vooral vastkokende aardappelen nodig, maar daarmee ben je er nog niet.

Ook de manier van bakken, de hoeveelheid boter of olie, welke boter, welke soort olie, en de soort aardappelen zijn belangrijk.

Vastkokende aardappelen hadden we al geschreven, maar daarin zijn ook weer verschillende soorten verkrijgbaar. Soorten die geschild moeten worden, soorten die in schil gebakken kunnen worden, en andere smaken aardappelen. Dit laatste is een kwestie van uitproberen, maar een goede groenteboer kun je diverse soorten vastkokende aardappelen leveren. Het prijsverschil kan soms wel erg groot zijn. Vraag er dus naar bij de betere groenteboer of bij een supermarkt met een grote groenteafdeling.

Aanvoer en aankoop

Vastkokende aardappelen, de soort dus voor aardappelen bakken, zijn in Nederland gewoon het hele jaar door verkrijgbaar.

LEES OOK: Zoete Aardappel koken

Maar, vroege aardappelen zijn vaak het lekkerste. Ook vaak een stuk duurder dan de gewone vastkokende aardappel.

Aardappelen die je in de meeste maanden zogenoemd vers koopt, komen vanzelfsprekend niet vers uit de grond maar uit een koelhuis. Het zijn dus eigenlijk al oudere aardappelen.

Nieuwe aardappelen, en bij voorkeur vroege aardappelen, smaken nog beter om aardappelen te bakken.

Bewaren en schoonmaken

Gebakken aardappelen kun je ook kant en klaar, vaak met spek, in pakken in de winkel kopen. Maar deze zijn al gedeeltelijk gebakken en smaken een beetje als eenheidsworst.

Beter is het om de soort vastkokende aardappel te kopen die je het liefste hebt, deze te schillen, en te bakken.

Nog niet zolang geleden werd dit schillen vaan aardappelen gezien als een moeten, omdat veel soorten aardappelen een giftige schil hebben.

Ja en nee. Op zich kun je de meeste aardappelen gewoon in de schil frituren of bakken. Waar j wel op moet letten is de wat op de wat oudere aardappelen. En dan vooral als de schil groen of paars begint te orden. Deze aardappelen kun je niet meer in schil bakken.

Wil je in de schil bakken moet je bij voorkeur nieuwe aardappelen gebruiken, en de aardappelen goed schoonboenen. Want zand in de gebakken aardappelen smaakt echt niet.

Hoeveel per persoon?

Bij gebakken aardappelen kun je rekenen op 150 tot 250 gram per persoon. Afhankelijk van een grote of kleine eter. Ga dus uit van 200 gram per persoon, dan zit je nagenoeg altijd goed.

Hoe lang moeten aardappelen bakken?

Afhankelijk van de soort aardappel.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 126 kcal

Equipment

 • Braadpan of koekenpan, of eventueel ovenschaal.

Ingrediënten

 • 800 Gram Vastkokende aardappelen
 • Zout en peper naar smaak
 • Snufje paprikapoeder
 • Boter of roomboter (geen margarine uit kuipje)
LEES OOK: Patat bakken

Instructies

 • Allereerst de vastkokende aardappelen schillen. Dan in partjes of in schijfjes snijden. Eventueel kun je ze ook in blokjes snijden.
 • In een pan ruim water aan de kook brengen en een snufje zout toevoegen.
 • Kook de aardappelen in ongeveer 8 minuten. Vervolgens goed laten uitlekken.
 • In een koekenpan boter laten smelten, en hierin de aardappelpartjes of schijfjes verdelen. Op smaak brengen met paprikapoeder, peper, en eventueel zout.
 • De aardappelen rondom aanbakken en dan het vuur verhogen.
 • Je kunt rustig nog een klontje boter toevoegen voor een nog beter resultaat.
 • De aardappelen rondom bakken totdat aan alle kanten een krokant korstje is gebakken. Voorzichtig de aardappelen regelmatig omdraaien.
 • Zijn de aardappelen rondom bruin gebakken, zijn ze klaar.
Trefwoord aardappelen bakken

Per 100 gram ca. 2 gram eiwit, 5,5 gram vet, 16 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.