Site Overlay

Speklappen bakken

Hoe lang moeten speklappen bakken? Een veel gegeten soort vlees in de lage landen, en niet alleen maar omdat het relatief goedkoop is.

We eten dit ook zo graag omdat het heerlijk is, en dat ligt er natuurlijk ook aan dat je speklappen gemarineerd of ongemarineerd kunt eten. Bovendien ook nog eens op verschillende manieren klaar te maken.

In een koekenpan of braadpan, in de oven, in de airfryer, en natuurlijk kun je speklapjes bakken op de barbecue.

De ene heeft liever een wat dikke lap, de andere liever een wat dunnere. En zo kon dit simpele vlees, dat de Duitsers wel buikspek noemen, de harten van zoveel mensen veroveren.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gerechten waarbij of waarin je speklapjes kunt eten.

Aanvoer en aankoop

Speklappen kun je ieder moment van het jaar kopen. Natuurlijk in de supermarkt en bij de slager, hoewel er daar toch nog wel het nodige smaakverschil tussen kan zitten.

Daarbij is natuurlijk je eigen smaak het meest belangrijk. Je moet het lekker vinden, dus koop het daar waar je de speklapjes het liefste koopt.

Wel moet je op de versheid letten, en dan met name op de voorverpakte speklappen zoals je deze vaak in verschillende supermarkten kunt kopen.

Belangrijk is het om goed op de datum op de verpakken te letten.

Speklapjes die bedorven zijn, of de kans dat deze bedorven zijn, wil je niet eten. Daar kun je echt behoorlijk ziek van worden.

Het vlees wordt voornamelijk van beren gemaakt, dat zijn mannetjes varkens.

Daardoor kan er soms een vieze geur ontstaan bij het bakken, zeker als de kwaliteit van het vlees minder is. Maar dat is niet een teken dat het vlees bedorven zou kunnen zijn.

Eigenlijk moet je simpel kijken, ruiken, en proeven. Als je het niet vertrouwd, eet het dan niet. Neem het veilige voor het onveilige.

Sla de speklapjes plakkerig zijn, vreemd en vooral zuur ruiken, neem dan een ander stukje vlees.

Hoe speklappen bewaren en schoonmaken

Voor het marineren en bakken altijd even de speklappen droog deppen met keukenpapier.

Nog niet gebakken speklapjes kun je, mits afgedekt, in de koelkast maximaal twee dagen bewaren.

Is de speklap gebakken kun je het beste het vlees binnen een dag opeten.

Ingevroren kun je speklappen ongeveer drie maanden bewaren. Daarbij maakt het niets uit of deze gebakken of niet gebakken zijn.

Voor de bewaartijd maakt het bovendien niets uit of de speklapjes gemarineerd zijn of niet.

Hoeveelheid per persoon

Per persoon heb je ongeveer 100 tot 120 gram nodig. Of liever gezegd een speklap per persoon.

Het verschil zit in het zwoerd, omdat de een leiver met en de ander liever zonder zwoerd eet.

Wat kun je met speklappen maken?

Normaal gesproken kun je speklappen bij eigenlijk de meeste gerechten eten, maar je kunt de speklapjes ook als een soort spek in blokjes snijden.

En dan kun je dit vlees eten in onder andere pasta, stamppot, soep, gebakken in salades, enzovoorts.

Hoe lang moeten speklappen bakken?

We bakken de speklappen in een braadpan of koekenpan. Je kunt thuis natuurlijk ook een airfryer gebruiken of de barbecue.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord speklappen bakken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 4 Personen
calorie├źn 540 kcal

Ingredi├źnten

  • 4 Speklapjes van een halve centimeter dikte

Instructies

  1. De speklappen kruiden met kruiden naar keuze.

  2. Doe boter in een braadpan of koekenpan.

    Zet het vuur goed hoog.

  3. Als de boter bruin wordt, let echter wel op dat het niet zwart wordt, bak je de speklappen aan de ene kant totdat deze bruin geworden zijn. Daarna ook aan de andere kant bakken totdat ook deze kan bruin is.

  4. Vuur verlagen en de speklapjes vijf minuten laten sudderen.

In 100 gram circa 17 gram eiwit, 42 gram vet, koolhydraten 1,4 gram.

Advertentie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.