img

PASTINAAK KOKEN

95 Views

PASTINAAK KOKEN

Vroeger was pastinaak een zeer geliefde groente, het is een voorganger van onze winterwortel. Tegenwoordig rekenen we de pastinaak tot de ‘vergeten groenten’ want bijna niemand kent de pastinaak nog. Het is een lange ivoorkleurige wortel die wel 300 gram per stuk kan wegen. De smaak is intens, aromatisch en enigszins zoet en ligt tussen de smaak van wortel en knolselderij in, volgens sommigen heeft ook iets van anijs in de smaak. Pastinaak kan rauw, gestoofd en gekookt gegeten worden.

WAAR LET IK OP BIJ HET KOPEN VAN PASTINAAK?

Kies stevige, harde wortels. Zachte wortels zijn al wat ouder, maar nog wel geschikt voor puree of soep.

HOE BEWAAR IK PASTINAAK?

Net als wortels kan je pastinaak redelijk lang bewaren, ca. 2 weken. Bewaar ze op een koele plek (ca. 12-15C).

Pastinaak kunt u ook invriezen. Blancheer hem eerst ca. 2 minuten. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is pastinaak tot ca. 6 maanden houdbaar bij minimaal -18C.

WAT KAN IK MET PASTINAAK?

  • raspen en serveren als salade met een dressing
  • koken en serveren bij vlees of wild
  • in plakjes schaven en frituren tot chips
  • in lange repen schaven en smoren
  • in blokjes gesneden stoven samen met pompoen, en wortel
  • koken en pureren en mengen met aardappelpuree
  • in soepen
  • in ronde schijven snijden en met aardappel schijfjes gratineren
  • in verschillende stoofgerechten, met of zonder vlees

WAAR LET IK OP BIJ HET SCHOONMAKEN EN BEREIDEN VAN PASTINAAK?

Je kunt pastinaak schoonborstelen of met een dunschiller schillen. Was de pastinaak en snijd hem eventueel in stukjes.

HOELANG PASTINAAK KOKEN

Koken: ca. 20 minuten
Roerbakken: ca. 15 minuten
Smoren: ca. 25 minuten
Stomen: 25-30 minuten

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text