Site Overlay
Tonijn Bakken

Tonijn Bakken

Hoelang moet tonijn bakken? Tonijn is na 3-5 minuten aan beide kanten bakken gaar.

Tonijn bakken is heel wat anders dan tonijn uit blik gebruiken in of bij een maaltijd. Dat is namelijk hetzelfde als appels met peren vergelijken. Verse tonijn is een edel stukje vlees, of vis moeten we eigenlijk zeggen.

Het is in ieder geval de enige vis die wel eens betiteld wordt als biefstuk. En met recht, want gebakken tonijn is heerlijk. Een vlezige structuur en licht van smaak.

Daarbij moet je tonijn wel bij de echte vishandel kopen, of bij een gespecialiseerde visafdeling van een goede supermarkt, want het moet immers niet lijken of de inhoud van dat eerder genoemde blikje vis.

Koop dus verse en op de juiste manier gevangen tonijn. Een stukje vis met een donkerrode kleur dat ook vers is, en dus niet naar vis ruikt. Want dat is vaak een verkeerd teken.

Aanvoer en aankoop

Tonijn kun je op drie verschillende manieren kopen. Vers bij de visboer of bij de visafdeling van een grotere supermarkt, uit de vriezer bij een supermarkt, en in blik. Dit laatste is niet zo zeer geschikt om te gaan bakken, omdat het eigenlijk al gegaard is.

Soms kun je overigens ook een stukje tonijn voorverpakt kopen bij een supermarkt. Het is dan vrij goedkoop, je kunt slechts zien door de verpakking hoe vers de vis is, en de kwaliteit en smaak zijn natuurlijk wat minder.

LEES OOK: Kabeljauw bakken

Ingevroren is de kwaliteit redelijk goed, maar verse tonijn is meestal lekkerder. Zeker als het vers is.

Dat wil dus zeggen dat bij de visafdeling of de visboer de tonijn meestal het beste is, vooral als het gecertificeerd is met het MSC-keurmerk, wat staat voor duurzaam gevangen vis. Dat staat er in dat geval altijd bij.

Meestal hoef je bij de visboer of de visafdeling ook niet naar de versheid te kijken, dat zit meestal wel goed.

Deze vissoort is vers meestal niet het hele jaar door verkrijgbaar, in de maanden april tot en met september, afhankelijk van de soort tonijn, is de aanvoer laag tot erg laag.

Hoe tonijn bewaren

Verse tonijn bewaren doe je het beste in een koude koelkast, waar de temperatuur dicht tegen het vriespunt aanzit.

Bewaar het in de verpakking van de visboer, en anders verpak je de vis in vershoudfolie voordat je het in de koelkast bewaard.

Maar, daar kun je de vis niet lang bewaren, maximaal 1 tot 2 dagen. Beter is het om het dezelfde dag nog te bereiden en op te eten.

Ook kan tonijn goed worden ingevroren. Eerst even droog deppen met keukenpapier, dan verpakken in vershoudfolie, en daarna in een diepvrieszak of diepvriesbak.

Zo weet je haast zeker dat er geen vriesbrand kan ontstaan. In de vriezer kan tonijn overigens tot 6 maanden bewaard worden.

Hoeveelheid per persoon

Reken ongeveer 125 tot 150 gram per persoon bij tonijn.

Hoe lang moet tonijn bakken?

Haal de tonijn ruim vooraf uit de koelkast. Koop je tonijn bij de viswinkel dan zalf deze al op maat zijn per persoon.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 12 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 130 kcal

Equipment

  • Koekenpan

Ingrediënten

  • 600 Gram Tonijn
  • Olie
LEES OOK: Tong bakken

Instructies

  • Goede olie in een koekenpan verhitten. Bij voorkeur geen margarine. Olijfolie is goed, lekker is ook walnootolie of pindaolie.
  • Als de olie verhit is, je hoort dit aan het sissen, voorzichtig de tonijn in de olie leggen. Door de hete temperatuur van de olie schroeit de tonijn eigenlijk metten dicht, en blijft het sap in de tonijn.
  • Bak de tonijn aan de ene kant gedurende 3 tot 5 minuten. Nu voorzichtig omdraaien en ook 3 tot 5 minuten aan de andere kant bakken.
  • Bij korter baktijden, dus 3 minuten per kant, is de tonijn van binnen nog donkerrood. Bij hoger baktijden rosé of doorbakken. Hoe meer doorbakken hoe minder vocht er nog in de tonijn zit.
  • Tonijn is overigens één van de vissoorten, of vleessoorten, die van zichzelf al smaak heeft. Je hoeft dan ook geen kruiden te gebruiken, maar dat mag vanzelfsprekend wel.

Notities

Je kunt tonijn ook gedurende 15 tot 30 minuten in een marinade leggen voordat je de vis gaat bakken.
Trefwoord Tonijn bakken

Per persoon circa 0 gram vezels, 0 gram koolhydraten, 1 gram vet, 21,5 gram eiwit.

Wat kun je met deze vis maken?

Vanzelfsprekend kun je met tonijn verschillende heerlijke recepten maken. Je kunt tonijn, mits van goede kwaliteit, ook rauw gebruiken. Dit gebeurt vooral in de Japanse keuken.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.