Site Overlay
Lamsoor koken

Lamsoor koken

Hoe lang moet lamsoor koken? Lamsoor is na 3-4 minuten koken klaar.

Lamsoor is een zogenoemde zeegroente, net als zeekraal kun je deze groente tegenwoordig vers kopen in de betere supermarkten en de groenteboer.

Zilte groente uit de Westerschelde, want de smaak is natuurlijk wat zouter dan andere groenten smaken, maar dat is natuurlijk logisch omdat de groente van zilt land komt.

De groente staat als het ware met de voeten in zilt water, tegen de rand van de Westerschelde en in andere gedeelten van Nederland die aan zout of zilt water liggen.

De groente komt het vaakst voor op droog gevallen zandplaten voor de kust.

De smaak van lamsoor is niet zo zoutig als de smaak van zeekraal, maar je proeft de zee toch wel, of in ons geval proef je de Westerschelde, want daar komt toch wel de beste kwaliteit vandaan.

Je moet er natuurlijk wel van houden, maar laten we zo zeggen, het is eens wat anders dan spinazie. Hoewel de bereidingsmethode niet eens zo verschillend is, maar de smaak wel.

Diegenen die het plantje wel eens hebben zien bloeien, zullen beamen dat de smaak net zo lekker is als de bloemen mooi zijn.

Aanvoer en aankoop

De groente wordt geoogst in de maanden april tot half augustus. Buiten het feit dat je in sommige dorpen in Zeeland de groente zelf in het wild kunt oogsten, hebben sommige winkels deze populaire groente tegenwoordig ook in het assortiment.

LEES OOK: Aubergine uit de oven

Ook sommige groenteboeren hebben de groente ontdekt, maar het wil nog niet zo zijn dat lamsoor overal te kop is.

Dat is logisch natuurlijk, want lang nog niet iedereen heeft wel eens van zeekraal of lamsoor gehoord.

Het is misschien ook een groente waar je even aan moet wennen als je het voor de eerste keer eet.

Koop je lamsoor in de winkel of bij de groenteboer, mag de groente niet slap zijn, of liever gezegd een beetje verwelkt zijn. Je moet zien dat lamsoor vers is, en het moet er fris een zacht groen uitzien.

De groente kun je het beste bewaren in de koelkast, natuurlijk niet in een dichte plastic verpakking of zak. Lamsoor kun je op deze manier 3 tot 4 dagen bewaren.

Hoe Lamsoor bewaren en schoonmaken

Koop je lamsoor in de supermarkt dan is dit vaak verpakt in de plastic bakje dat weer verpakt is in een afgesloten plastic verpakking.

Kom je thuis dan haal je de groente natuurlijk uit de plastic verpakking, en plaatst het bakje op de onderste plank in de koelkast. Ook lamsoor zal anders gaan zweten en kan dan beginnen te rotten.

Ook los gekocht lamsoor gewoon in een bakje onderin de koelkast plaatsen.

De groente kun je invriezen, maar zal aan smaak en textuur verliezen.

Wat schoonmaken betreft is de groente wel anders dan andere groenten. Natuurlijk moet je lamsoor ook wassen, maar doe dit kort. De groente is zout of zilt water gewend, en kan dus niet echt goed tegen zoet kraanwater.

LEES OOK: Bimi koken

Verder hoef aan de groente niets schoon te maken.

Hoeveelheid per persoon

Bij lamsoor kun je rekenen op ongeveer 125 gram per persoon, als je de groente kookt iets meer.

Wat kun je met Lamsoor maken?

Lamsoor kun je koken, gewoon bij aardappelen en een stukje vlees, smoren, en kort wokken of roerbakken.

De de groente is rauw lekker, dus er zijn verschillende salades waarin de groente erg lekker is.

Hoe lang moet lamsoor koken?

Lamsoor koken, of liever gezegd slechts blancheren.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 4 minuten
Totale tijd 14 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 19 kcal

Equipment

  • Pan

Ingrediënten

  • 500 gram lamsoor
  • Klontje kruidenboter
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Ruim water in een grote pan aan de kook brengen, en je hoeft echt geen zout toe te voegen.
  • Als het water kookt doe je de lamsoor er voorzichtig in.
  • Slechts 3 tot 4 minuten laten koken, daarna uit het kokende water en af laten gieten.
  • De groente weer terug doen in de pan, wel van het vuur nemen, en de kruidenboter toevoegen. Voeg ook wat peper toe.
  • Even kort mengen en opdienen.
Trefwoord Lamsoor koken

In 100 gram lamsoor circa 2,3 gram eiwit, 2 gram vezels, 0,4 gram vet, 0,6 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.