Site Overlay
Gyros bakken

Gyros bakken

Hoe lang moet gyros bakken? Gyros is een populair Grieks gerecht, dat vaak in een Grieks restaurant besteld wordt, of wat je kunt laten bezorgen.

Sommige supermarkten hebben dit gerecht kan en klaar in de vriezer, maar dat is vaker meer een teleurstelling dan lekker eten.

Wat de meeste mensen niet weten, is dat het heel simpel is om thuis heerlijke gyros te maken. Daar heb je niet veel ingrediënten voor nodig, en het maken is simpel.

Het lekkerste is als je bij de gyros, dat je op een pitabroodje of gewoon broodjekunt serveren of zonder broodje kunt serveren, het eveneens Griekse tzatziki serveert. Een heerlijk saus van komkommer, dat nagenoeg geen vet of iets dergelijks bevat, en dus erg licht is.

Aanvoer en aankoop

Gyrosvlees kun je doorgaans bij de slager of in de supermarkt kant en klaar kopen, of kun je zelf maken van varkensvlees.

Wil je de gyros helemaal zelf maken, dan raden wij je aan dit te maken van schouderkarbonade, maar je kunt ook een varkensfilet nemen van een willekeurig stuk varkensvlees.

Hoe Gyros bewaren en schoonmaken

Gyrosvlees of het vlees waarvan je de gyros wilt maken, kun je het beste in de koelkast bewaren, totdat je dit gerecht wilt maken. Haal het een half uur vooraf uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen.

Gyros kun je ook invriezen. Zowel ongebakken, als gebakken gyros. Verpak het daartoe in een goed afgesloten diepvriesbak.

Wat schoonmaken betreft, hoef je het vlees nagenoeg niet schoon te maken, buiten hier en daar een randje vet wegsnijden, of het vlees mogelijkerwijs droog deppen met keukenpapier.

Hoeveelheid per persoon

Hou rekening met 100 tot 125 gram gyrosvlees als je het bijvoorbeeld met rijst of gebakken aardappelen serveert, of tot 200 gram als je het op een broodje serveert.

Wat kun je bij de gyros serveren?

Gyros wordt vaak met rijst geserveerd, maar net zo vaak op een pitabroodje.

Je kunt het echter ook prima serveren met gebakken aardappelen, friet, of een frisse fruitsalade.

Hoe lang moet gyros bakken?

In dit recept maken we de gyros helemaal zelf van varkensfilets, en serveren er rijst bij.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Gyros bakken
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 118 kcal

Ingrediënten

  • 375 Gram Rijst
  • 3 Eetlepels Olijfolie
  • Scheutje olijfolie om in te bakken
  • 1 Theelepel Milde paprikapoeder
  • 1 Theelepel Gedroogde Oregano
  • 1 Theelepel Gehakte Rozemarijnblaadjes
  • 2 Teentjes Knoflook
  • 400 Gram Varkensfilets in reepjes gesneden
  • 1 Groene of rode Paprika
  • 1 Blikje Tomatenpuree
  • 3 Theelepels Bouillonpoeder
  • Zout en peper

Instructies

  1. Maak de teentjes knoflook schoon en pers de teentjes boven een kom.
  2. Maak de paprika schoon en snij deze in reepjes
  3. De 3 eetlepels olijfolie in de kom mengen met het paprikapoeder, de oregano, de gehakte rozemarijn, en de knoflook.
  4. Voeg de reepjes vlees toe, en meng het goed door elkaar. Minimaal 45 minuten laten trekken.
  5. Rijst koken volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  6. Een scheutje olie in een koekenpan verhitten en hierin het vlees bruin bakken.

  7. Voeg de paprika toe en bak dit even mee.
  8. Tomatenpuree en het bouillonpoeder toevoegen en door het vlees mengen.
  9. Bak het vlees nog gedurende ongeveer 10 minuten.
  10. Op smaak brengen met zout en peper, en serveren met witte rijst.

In 100 gram gyros zit circa 18 gram eiwit, 0,3 gram vezels, 4,2 gram vet, 1,9 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.