Site Overlay
Courgette bakken

Courgette bakken

Hoe lang moet courgette bakken? Courgette is na 5 minuten bakken klaar.

Courgette kun je natuurlijk op verschillende manieren klaarmaken, maar het bakken van deze groente zorgt voor een heerlijke smaak, als je de bereiding op de juiste manier doet.

Natuurlijk is het mogelijk om de groente te koken, of in blokjes te wokken of bakken, maar hier snijden we de courgette in plakken van ongeveer een halve centimeter dikte.

Een dikte die je ook kunt aanhouden als je de groente op de barbecue wilt leggen, want dat is met deze veelzijdige groente ook mogelijk.

Gebakken courgette is lekker bij een stukje beter vlees, en gefrituurde of gebakken aardappelen. Maar je kunt gebakken courgette ook lauwwarm of koud in een salade verwerken.

Aanvoer en aankoop

Courgette kun je tegenwoordig het hele jaar door kopen bij de supermarkt, op de markt, of bij de groenteboer.

Daarbij is het van belang om op de stevigheid vand e groente te letten. Een plekje op de schil is op zich niet zo erg, maar als de courgette zacht is, kun je er vrij weinig mee.

De groente moet dus stevig zijn, anders loop je bij het bakken de kans dat de groente een beetje snotterig wordt. Zeer zacht dus, en dan is de textuur niet lekker meer. Ook de smaak kan afnemen.

Een verse en stevige courgette is gewoon lekkerder.

LEES OOK: Kastanjechampignons bakken

Nogmaals, een plekje op de huid dat meestal ontstaat doordat er iets te ruw met de groente wordt omgesprongen, is niet erg. Dat wil niet zeggen dat er veel plekjes of rotte plekjes aan de groente mogen zitten.

Hoe Courgette bewaren en schoonmaken

Je zou misschien denken dat deze groente het beste gewoon in de koelkast bewaard kan worden, maar eigenlijk is dat niet waar.

De koelkast kan, maar iets warmer is beter. De kelder is de beste bewaarplek, of een koel maar vorstvrij schuurtje. Zo kan de groente nog een week bewaard worden.

Is de groente nog niet rijp, hoewel de groente uit de supermarkt meestal al wel rijp is, dan kun je de groente bij kamertemperatuur nog een paar dagen laten narijpen.

Wordt de groente dan rijp, dan koeler bewaren, anders gaat het narijpen te snel en is de courgette snel overrijp.

In de koelkast kun je deze groente overigens 4 tot 5 dagen bewaren, en bij kamertemperatuur 3 tot 5 dagen.

Hoeveelheid per persoon

Bij courgette moet je rekening houden met 250 gram courgette per persoon, als je de groente wilt koken of bakken. Er blijft gekookt of gebakken ongeveer 200 gram over.

Wil je de groente rauw eten, dan is 200 gram voldoende.

Wat kun je met Courgette maken?

Courgette kun je koken, bakken in plakjes, roerbakken in blokjes, of wokken. Er zijn dan ook tal van recepten waarin de groente voor een heerlijke maaltijd gebruikt wordt.

En natuurlijk kan de groente rauw of gekookt in diverse salades gebruikt worden.

Hoe lang moet courgette bakken?

We bakken de courgette in dit recept nadat ze met olie, paprikapoeder, en pesto op smaak gebracht zijn.
LEES OOK: Knolselderij Koken
Vanzelfsprekend kan de groente ook zonder gebakken worden, maar dit recept geeft nog meer smaak aan een gezonde groente.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 171 kcal

Equipment

 • Koekenpan

Ingrediënten

 • 2 Courgettes
 • 5 Eetlepels Olijfolie
 • 1 Theelepel Gerookt paprikapoeder
 • 1 Eetlepels Groene pesto
 • 1 Eetlepel Vers geperst citroensap
 • 2 Takjes Basilicum
 • Witte peper

Instructies

 • De courgette wassen, een dun plakjes van de bovenkant snijden, en een plakje van de onderkant eraf snijden. Dit is het gedeelte van de courgette waar de resten van de steel zit, en waar de groente vast zat aan de plant.
 • Snij de groente in plakken van ongeveer een halve centimeter dikte. Smalle plakjes of lange plakjes, dat mag je zelf weten.
 • Doe de plakjes in een schaal, en voeg 3 eetlepels olijfolie, het paprikapoeder, en wat peper toe.
 • In een koekenpan, zonder extra olie of boter, de plakjes verhitten op een middelhoog vuur. Gedurende 5 minuten bakken, maar wel halverwege omdraaien, tot de plakjes goudbruin zijn geworden.
 • Als je een kleine koekenpan hebt, kun je de plakjes beter in twee delen bakken.
 • Maak een dressing van de pesto en 2 eetlepels olijfolie.
 • Die de gebakken courgette in een schaal en sprenkel de dressing erover.
 • Eventueel kun je de groente garneren met blaadjes basilicum.
Trefwoord Courgette bakken

In 100 gram gebakken courgette zit circa 2 gram eiwit, 2,5 gram vezels, 0,1 gram vet, 3 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.