Site Overlay
Zuurkoolspek koken

Zuurkoolspek koken

Hoe lang moet zuurkoolspek koken? Na 1,5-2 uur koken is zuurkoolspek klaar.

Dat blijkt voor veel mensen nog wel eens een keer problematisch te zijn, en dat komt waarschijnlijk omdat we bij spek meteen aan het bakken van dat spek denken.

Dat is natuurlijk bij zuurkoolspek niet anders, en ondanks dat dit spek meestal gekookt wordt, kun je het spek ook bakken. Niet anders dan gewoon spek.

Zo kun je bijvoorbeeld na het koken het spek aan de zwoerdkant nog even aanbakken. Veel mensen vinden daar het spek wat meer smaak krijgen, en dat smaak t in ieder geval bij stamppot zuurkool net even lekkerder.

Aanvoer en aankoop

Wat aankoop betreft moet je wel onderscheid maken tussen luchtdicht ingepakt zuurkoolspek, en vers zuurkoolspek dat je vaak bij de slager kunt kopen.

Vaak is de smaak toch wel wat beter als het spek van de slager komt, of het licht aan de plastic luchtdichte verpakking van de supermarkt.

Sommige supermarkten hebben dit product ook alleen op voorraad in de stamppottijd, maar het spek smaakt zelfs in de zomer erg lekker.

Hoe Zuurkoolspek bewaren en schoonmaken

Dat is bij zuurkoolspek in een luchtdicht verpakte verpakking van de supermarkt wel een voordeel. Enerzijds staat de THT-datum op de verpakking, en anderzijds blijft het gewoon door de luchtdichte verpakking lang goed.

Bij zuurkoolspek van de slager kun je dit het beste in de verpakking van de slager laten. Meestal zit dit dan in vetvrij papier en een zakje.

LEES OOK: Risotto koken

Wel in de koelkast bewaren, dan blijft het spek ongeveer 2 dagen goed. Je kunt het spek eventueel overpakken in de afgesloten bewaardoos.

Wat veel mensen niet weten, is dat je dit spek ook kunt invriezen. Gewoon in de verpakking van de slager in de vriezer doen, en het is ingevroren 3 maanden houdbaar.

Erg handig dus voor die tijden dat het niet verkrijgbaar is. Overigens zuurkoolspek van de supermarkt eerst uit de plastic verpakking halen en in diepvriesdoos of diepvrieszak doen, voordat je het invriest.

Hoeveelheid per persoon

Per persoon kun je uitgaan van 100 tot 125 gram zuurkoolspek.

Wat kun je met zuurkoolspek maken?

In Nederland wordt zuurkoolspek eigenlijk alleen maar voor bij de stamppot zuurkool gebruikt.

Maar, je kunt dit soort spek bij veel meer gerechten eten, gekookt of gebakken.

Hoe lang moet zuurkoolspek koken?

Zuurkoolspek kun je ook gelijktijdig koken in een pan met de zuurkool en de aardappelen. Wij gaan hier echter uit van los koken. Deze methode is sneller, maar de onderstaande methode zorgt voor zachter en lekkerder spek.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 146 kcal

Equipment

  • Pan

Ingrediënten

  • 500 Gram Zuurkoolspek

Instructies

  • Eventueel kun je het spek vooraf wassen.
  • Doe ruim water in een grote pan, doe het zuurkoolspek in het water, en breng dit langzaam aan de kook.
  • Kook het spek gedurende 90 tot 120 minuten, afhankelijk van hoe gaar je het spek wilt. Je moet hierbij wel testen of het spek zacht genoeg is.
  • Je kunt het kookwater eventueel na het koken gebruiken om de zuurkool en de aardappelen in te koken. Dat geeft wat meer smaak.
Trefwoord Zuurkoolspek koken

In 100 gram zuurkoolspek zit circa 4,2 gram eiwit, 2 gram vezels, 8,7 gram vet, 11,8 gram koolhydraten.

LEES OOK: Casselerrib bakken

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.