Site Overlay
Romaine sla bakken

Romaine sla bakken

Hoe lang moet romaine sla bakken? Soms ook wel Romeinse sla genoemd, of Romaanse sla, wordt deze slasoort voornamelijk in Zuid-Europa gegeten.

Het is eigenlijk een bindsla, waarbij de sla rechtop groeit door het opbinden. De smaak is ietwat wranger als de smaak van kropsla, en de bladeren zijn steviger.

Het is de slasoort die van oorsprong in bijvoorbeeld Ceasarsalade gebruikt wordt, en een soort sla die goed gebakken of gewokt kan worden. Hoewel je deze sla ook prima rauw kunt eten.

Aanvoer en aankoop

Deze slasoort is sinds niet al te lang het hele jaar door verkrijgbaar bij de groenteboer en in supermarkten.

Bij de prijsvechters zal de slasoort echter niet altijd in het assortiment zitten, temeer omdat deze sla vaak uit het buitenland afkomstig is, en een tikkeltje duurder is dan bijvoorbeeld kropsla.

Op de juiste manier bewaren is belangrijk, mede gezien de hogere prijs.

Belangrijk is wel dat de kropjes sla er fris en stevig uitzien, zonder verpete of rottende stukken.

Snij de sla ook niet, maar scheur de bladeren van de krop, en daarna in stukjes als dat nodig is. Vaak worden de bladeren gegrild of gebakken.

Hoe romaine sla bewaren

Je kunt de romaine sla het beste in een geopende verpakking in de koelkast bewaren.

Bij een gesloten verpakking gaat de sla zweten, wordt nat, en begint al snel te bederven.

Op de juiste manier bewaard kan de sla ongeveer 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden.

Hoeveelheid per persoon

De hoeveelheid per persoon hangt voornamelijk van het gerecht af, en van hoe groot de sla is.

Vaak wordt Romeinse sla per 3 kropjes in een plastic verpakking verkocht.

Je kunt er vanuit gaan dat drie kropjes ongeveer voldoende zijn voor 2 tot 3 personen, als je de sla rauw gebruikt.

Wok of bak je de sla zul je iets meer nodig hebben.

Hoe romaine sla bakken?

In het onderstaande recept bakken we de sla met tomaatjes en bacon, waarbij de kleine kropjes in de lengte doormidden gesneden worden.
Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Trefwoord Romaine sla bakken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 13 minuten
Porties 4 Personen
calorie├źn 16 kcal

Ingredi├źnten

  • 2 Kropjes Romaine sla
  • 150 Gram Bacon in reepjes
  • 2 Eetlepels olijfolie+1 Eetlepel Balsamico azijn
  • 12 Chrrytomaatjes
  • 150 Milliliter Yoghurt
  • 1 Citroen
  • Zout en peper

Instructies

  1. Bak de reepjes bacon in een droge koekenpan zonder boter of olie. Laat de reepjes daarna uitlekken om een stuk keukenpapier.

  2. De tomaten in vier partjes snijden.
  3. De citroen schoonboenen, de schil raspen, en uitpersen.
  4. Meng de rasp, de yoghurt, een beetje sap, en naar smaak zout en peper door elkaar.

  5. Snij de kropjes Romaine sla in de lengte doormidden.
  6. Olie en balsamico azijn mengden, en hiermee de sla aan de snijkant insmeren.
  7. Een koekenpan op een middelhoog vuur verhitten.
  8. Leg de sla met de snijkant naar beneden in de pan.
  9. Bak de sla in ongeveer 3 minuten.
  10. Leg de sla met de snijkant naar boven op een bord, verdeel de tomaat en de bacon erover, en doe er wat yoghurt over.

In 100 gram Romeinse sla zit circa 1,3 gram eiwit, 0 gram vezels, 0,2 gram vet, 2,3 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.