Site Overlay

Bitterballen frituren

Hoe lang moeten bitterballen frituren? Voor het beste resultaat zorg je dat het frituurvet maximaal 180°C is. Bevroren bitteballen frituur je in ca. 5-6 minuten. Ontdooide bitterballen in ca. 3-4 minuten.

De exacte frituurtijd is afhankelijk van het merk bitterbal. Raadpleeg altijd de verpakking voor de aanbevolen tijd van frituren.

Bitterballen, een onmisbaar onderdeel van de Nederlandse borrelcultuur, zijn geliefd bij zowel kinderen als volwassenen. Maar hoe maak je ze precies? In dit artikel nemen we je mee door het hele proces van het frituren van bitterballen.

Wat zijn bitterballen?

Bitterballen zijn een typisch Nederlandse snack. Ze bestaan uit een ragout, meestal van rundvlees, die vervolgens wordt gepaneerd en gefrituurd. De Van Dobben Rundvleesbitterbal, bijvoorbeeld, heeft een robuust uiterlijk, een romige rundvleesragout en een krokante korst, gemaakt van blokjes puur mals rundvlees, echte bouillon en alleen de beste ingrediënten.

Problemen bij het frituren van bitterballen

Een veelvoorkomend probleem bij het frituren van bitterballen is dat ze open kunnen klappen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een te hoge temperatuur van de olie of een te lange frituurtijd. Zorg er dus altijd voor dat je de temperatuur van je friteuse controleert met een keukenthermometer en stel een wekker in om de frituurtijd bij te houden.

LEES OOK: Oma's appeltaart bakken

Alternatieve bereiding van bitterballen

Naast het frituren in een friteuse of frituurpan, zijn er nog andere manieren om deze heerlijke snack te bereiden:

  • Bakken in een Pan: Zorg ervoor dat de pan heet is en voeg wat olie toe. Bak ze aan alle kanten goudbruin.
  • Magnetron: Zorg ervoor dat ze goed verspreid liggen op een magnetronbestendig bord en verwarm ze gedurende 2 tot 3 minuten.
  • Oven: Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de bitterballen gedurende 15 tot 20 minuten.
  • Airfryer: Voor een gezondere versie van bitterballen, kan je ze bereiden in de airfryer. Verwarm de airfryer voor op 180 graden en bak de bitterballen gedurende 10 tot 15 minuten.

Hoe lang moeten bitterballen frituren?

De typisch Nederlandse snack. Het frituren van bitterballen is een eenvoudig maar vereist wel aandacht. Een portie is 6 bitterballen.
Voorbereidingstijd 1 minuut
Bereidingstijd 4 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Borrelhapje
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 240 kcal

Equipment

  • 1 friteuse

Ingrediënten

  • 24 stuks bitterballen

Instructies

  • Verwarm de friteuse tot maximaal 180°C
  • Frituur in circa 3-4 minuten de bitterballen krokant en goudbruin. Zorg dat de bitterballen genoeg ruimte hebben in het mandje.
  • Laat de bitterballen circa 30 seconden uitlekken.
Trefwoord frituren

Bitterballen bewaren

Bitterballen, zowel al gebakken als nog niet gebakken, kunnen gedurende hoogstens 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Zorg ervoor dat ze goed afgedekt zijn om uitdroging te voorkomen. Indien de bitterballen nog niet gebakken zijn, kunnen ze tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden. Eenmaal gebakken kunnen ze tot 1 maand in de vriezer bewaard worden. Het is belangrijk om ze goed in te pakken in een diepvrieszak om vriesbrand te voorkomen. Een andere manier om bitterballen te bewaren, is door ze te vacumeren. Dit verlengt de houdbaarheid en behoudt de smaak.

LEES OOK: Oliebollen bakken

Veel gestelde vragen

Hoe maak ik zelf bitterballen?

Om zelf bitterballen te maken, heb je een vulling nodig van ragout, bloem, boter, bouillon, rundvlees, ui, peterselie, zout, peper en nootmuskaat. Daarnaast heb je paneermeel, ei en bloem nodig voor de buitenkant. Je maakt de ragout, vormt balletjes, paneert ze, en frituurt ze tot ze goudbruin zijn.

Wat zit er in bitterballen?

Bitterballen bevatten over het algemeen een vulling van ragout gemaakt van bouillon, bloem, boter, rundvlees, ui, peterselie, zout, peper en nootmuskaat. De buitenkant is bedekt met paneermeel.

Welke olie voor bitterballen?

Bitterballen worden meestal gefrituurd in een neutrale olie met een hoog rookpunt, zoals plantaardige olie, zonnebloemolie of arachideolie.

Hoe voorkom je dat bitterballen openbarsten?

Om te voorkomen dat bitterballen openbarsten tijdens het frituren, moet je ervoor zorgen dat ze volledig bevroren zijn voordat je ze in de hete olie doet. Het is ook belangrijk om ze niet te lang te frituren.

Kun je bitterballen bakken in zonnebloemolie?

Ja, je kunt bitterballen bakken in zonnebloemolie. Zorg ervoor dat de olie heet genoeg is voordat je de bitterballen erin doet.

Hoeveel bitterballen kan ik tegelijkertijd frituren?

Het aantal bitterballen dat je tegelijkertijd kunt frituren hangt af van de grootte van je frituurpan. Het is belangrijk om de bitterballen genoeg ruimte te geven, dus overvol de frituurpan niet. Een algemene regel is om de pan tot maximaal de helft te vullen.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.