Site Overlay

Witte bonen koken

Hoe lang moeten witte bonen koken? En dan hebben we het natuurlijk niet over een blik witte bonen in tomatensaus, en ook niet over de ingeblikte versie van deze groente.

Die hoef je immers allen maar warm te maken, net als de meeste andere blikgroenten.

We bedoelen hier verse of gedroogde witte bonen. De gezonde bonen die je doorgaans in zakken kunt kopen in de winkels, of misschien zelf wel kweekt in de moestuin.

Het is een hele gezonde groente, net als de andere bonensoorten die we met ons allen zo graag eten. Want als we naar groepen groenten kijken, dan zijn de bonen erg geliefd.

En dat komt natuurlijk ook door de vele variaties die wel met bonen kunnen maken.

Bonen, welke soort dan ook, kun je niet rauw eten. Pas door het koken wordt de aanwezige giftige stof onwerkzaam.

Aanvoer en aankoop

Witte bonen worden vers normaal gesproken in de peul verkocht. En zo haal je de bonen ook meestal van het land.

Thuis in de keuken kun je dan de bonen doppen. Dat wil alleen maar betekenen dat je de buitenste peulen moet verwijderen, en dat je de witte bonen over blijft houden.

Verse witte bonnen zijn verkrijgbaar van eind augustus tot begin oktober. Langer zijn de bonen meestal niet verkrijgbaar.

Bij aan koop moet je er op letten dat de peulen er nog stevig uitzien, en knapperig aanvoelen. Zonder bruine en rotte plekken.

Soms, als de peulen dikker en ouder zijn, zijn de peulen bruin en droog. Dat is niet erg, zolang de witte bonnen nog heel en stevig zijn, en natuurlijk niet verkleurd zijn.

Hoe witte bonen bewaren en schoonmaken

Verder dan het doppen van de bonen, en de witte bonen voor gebruik nog een keer goed wassen, hoef je witte bonen niet verder schoon te maken.

Witte bonen kom je in drie versie tegen.

Gedroogd. Deze bonen zijn lang houdbaar, maar kijk voor de zekerheid op de ten minste houdbaar tot datum. Bewaren doe je op een droge plek.
Ingevroren. Witte bonen kun maanden in de vriezer bewaren, maar wel in een luchtdicht verpakking, en voor het invriezen wellen en blancheren.
In de koelkast. Verse witte bonen die nog in de peul zitten kun je drie dagen bewaren in de koelkast. Gekookte witte bonen nog twee dagen in een afgedekte schaal.

Hoeveelheid per persoon

Per persoon heb je ongeveer 75 tot 100 gram gedroogde witte bonen nodig, of 200 tot 250 gram gekookte witte bonen.

Wat kun je met een witte bonen maken?

Net als de meeste andere peulvruchten, kun je oneindig varieren met witte bonnen.

  • Witte bonensoep.
  • Erwtensoep met witte bonen in plaats van erwten.
  • Witte bonensalade.
  • Chili con carne met witte in plaats van bruine bonen.
  • Bonenquiche.

Hoe lang moeten witte bonen koken?

We bedoelen hier vanzelfsprekende droge of verse witte bonen. Bonen uit blik of uit pot hoef je niet te koken, deze hoef je alleen nog maar warm te maken.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord witte bonen koken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Weltijd 12 uur
Totale tijd 12 uur 30 minuten
Porties 4 Personen
calorie├źn 67 kcal

Ingredi├źnten

  • 800 Gram Witte bonen

Instructies

  1. Gedroogde bonen moeten eerste minimaal 10 uur in ruim water wellen.

  2. Daarna de bonen goed wassen, evenzo als verse gedopte witte bonen.

  3. De bonen in een pan in ruim water aan de kook brengen, en in 15 minuten koken.

  4. Daarna afgieten in een vergiet. Opdienen of verder verwerken.

In 100 gram circa 8 gram eiwit, 0,8 gram vet, koolhydraten 17,2 gram.

Advertentie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.