Site Overlay
Spiegelei bakken

Spiegelei bakken

Hoe lang moet een spiegelei bakken? Sommige zeggen dat het simpel is om een eitje te bakken, en dat mag bij een gewoon gebakken ei misschien inderdaad zo zijn.

Het bakken van een spiegelei, waarbij de dooier nog niet helemaal hard gebakken is, is een kunst.

Zelfs koks vinden dit best wel lastig, en het is dus geen schande als je dit niet zomaar voor elkaar krijgt.

Het bakken van het eiwit is vaak geen probleem, maar dit heerlijk zacht dooier vaak wel.

Aanvoer en aankoop

Natuurlijk zijn verse eieren bij ons altijd te koop in de supermarkt, op de markt, of bij de eierboer.

Bovendien is er veel keuze in verschillende soorten eieren, zodat je kunt kiezen hoe deze eieren geproduceerd zijn. En dan bedoelen we bijvoorbeeld:

0 = biologische ei
1 = vrije-uitloopei (deze code wordt ook gebruikt voor graseieren)
2 = scharrelei

Op de stempel, die in de EU verplicht op ieder ei gedrukt wordt, kun je overigens nog veel meer zien, bijvoorbeeld herkomstland. Staat er NL op, komt het ei uit Nederland.

De code geeft aan bij welk bedrijf de eieren geproduceerd zijn.

Meestal staat op de verpakking een verpakkingsdatum of een tenminste houdbaar tot datum.

Overigens kun je een spiegelei ook bakken van andere soorten eieren, zoals ganzeneieren en dergelijke eieren.

Hoe Eieren bewaren

Meestal hebben we de neiging om verse eieren buiten de koelkast te bewaren, maar dit is eigenlijk juist wel de beste plek.

Zelfs het voedingscentrum geeft dit advies. Bij een temperatuur van ongeveer 4 graden wordt de groei van bacteriën geremd.

Laat je de eieren bovendien in het doosje zitten, verliezen de eieren minder vocht.

Vooral bij kamertemperatuur kan een ei, door de schaal heen, iedere dag 1 procent vocht verliezen.

Hoeveelheid per persoon

De hoeveelheid per persoon bedraagt tussen de 2 en de 4 eieren per week. Eet je ook vlees in de week, zijn 2 tot 3 eieren voldoende. Eet je vegetarisch worden 3 tot 4 eieren per week aangeraden.

Hoe lang moet een spiegelei bakken?

Een spiegelei bakken hoeft niet moeilijk te zijn, als je weet hoe het moet.
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Spiegelei bakken
Voorbereidingstijd 6 minuten
Bereidingstijd 4 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 1 Persoon
calorieën 158 kcal

Ingrediënten

  • 1 Ei
  • Ongeveer 10 Gram Ongezouten roomboter
  • Snufje zout

Instructies

  1. Voorzichtig het ei boven een kom breken, waarbij de dooie heel moet blijven.
  2. Op een middelhoog vuur de boter in een koekenpan laten smelten.
  3. Als er geen schuim meer op de boter zit verlaag je het vuur.
  4. Het ei vanuit de kom voorzichtig in de hete koekenpan laten glijden.
  5. Eventueel kun je de dooier met een spatel voorzichtig naar het midden duwen, maar kijk uit dat de dooier niet kapot gaat.
  6. Gedurende 4 minuten laten bakken, waarbij het eiwit zal stollen, maar de dooier vloeibaar blijft.
  7. Strooi er naar smaak wat zout over.

In 100 gram eieren zit circa 12,9 gram eiwit, 0 gram vezels, 11,2 gram vet, 1,5 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.