Site pictogram Hoe lang moet het koken?

Broccoli Koken

Broccoli Koken
Hoe lang moet broccoli koken, want deze groente is heel bijzonder en kan op verschille manieren gebruikt worden. Erg bijzonder is de broccolisoep. Het wordt misschien gezien als het broertje van de bloemkool, maar de smaak van broccoli is toch meer uitgesproken. Hoewel je kun stellen dat gerechten die met bloemkool gemaakt worden ook met broccoli gemaakt kunnen worden. Broccoli is rijk aan voedingsstoffen en vitaminen en broccoli heeft ook anti-kankerverwekkende stoffen en dat maakt deze groente uniek onder groenten.

Waar komt de groente vandaan?

Italiaanse asperges of groene bloemkool, de broccoli is bekend onder vele namen. De groente komt oorspronkelijk uit Azië en het was de Franse koningin Catharina de Medici, die broccoli als eerste populair gemaakt heeft in Frankrijk en vervolgens in Italië in de 16e eeuw. Zijn reputatie ging vooraf aan de broccoli, omdat de Amerikaanse president Thomas Jefferson zelf besliste in de 18e eeuw, dat broccoli eerst alleen mag worden geteeld als een experimentele groente in de Verenigde Staten. Broccoli groeit niet overal , omdat het niet winterhard. De broccoli gegeten in Europa komt meestal uit Italië, en zelfs uit het gebied rond Verona. De bijnaam groene spruiten draagt ??de broccoli omdat het zeer nauw verwant met de witte bloemkool. Hij is ook voor het koken in kleine roosjes gesneden en ook de smaak is enigszins doet denken aan de witte familieleden, hoewel de broccoli een beetje sterker en aromatisch smaakt. Zelfs de naam van de Italiaanse asperges is geen toeval. Broccoli is één van de weinige groenten, waarin zowel de tere blaadjes en de stengels kunnen worden gegeten. Vooral de stengels smaken erg delicaat.

Aanvoer en aankoop

Broccoli is het hele jaar door verkrijgbaar, maar meestal komt de groente dan niet uit Nederland maar uit het buitenland. Hoewel er weinig verschil zit tussen de groente als deze van over de grens komt, is de Nederlandse broccoli vaak net een tikkeltje beter. Dat komt natuurlijk ook doordat de aanvoer een stuk korter is, en dus de broccoli verser als het in de winkels aankomt. Natuurlijk is het tegenwoordig door het koeltransport dat zelfs bij transport per vliegtuig gebruikt kan worden minder, toch is het net even wat minder als de groente niet uit Nederland komt. Dat wil overigens niet zeggen dat de groente dan niet lekker, gezond, of minder lang houdbaar is. Het Nederlandse seizoen loopt van mei tot eind november. Waar je in ieder geval op moet letten bij het kopen van deze groente, is dat de groente vooral niet slap mag zijn. Dat is een teken dat de broccoli al wat ouder is. Koop ook geen broccoli, het is in feite een nog niet uitgekomen grote bloemknop, als de bloemetjes dreigen uit te komen of al uitgekomen zijn. Je kunt in dit laatste geval kleine gele bloemblaadjes zien zitten. Als je duidelijk de bloemknopjes ziet zitten, de broccoli is dan niet meer stevig in een soort bloemkool, worden deze bloemknopjes vaak ook wat geler. Je kunt de groente gewoon nog eten, maar het oog eet ook mee, en het ziet er niet echt fris uit.

Hoe broccoli bewaren

Verse broccoli kun je 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren, natuurlijk afhankelijk van hoer vers de groente is als je deze koopt. Het beste kan de groente in de groentelade van de koelkast bewaard worden. Soms is de groente verpakt in plastic of in een plastic zak. Haal de groente daar dan uit. want daarin kan de broccoli gaan zweten en alleen maar sneller bederven. Langer bewaren kan ook, maar dan alleen in de vriezer of ingemaakt. Voor het invriezen kan de groente het beste schoon gemaakt worden, in roosjes gesneden worden, en 2 tot 3 minuten geblancheerd worden.
Afdrukken

Hoe lang moet broccoli koken?

Broccoli is een groente nogal gevoelig en moet ook zo worden behandeld.
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Broccoki koken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 4 minuten
Totale tijd 6 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 35kcal

Equipment

  • Pan

Ingrediënten

  • 1 Kilo Broccoli
  • Water
  • Zout

Instructies

  • Je moet alleen broccoli kopen als deze mooi diepgroen is. Toont het al geel punten, dan is de groente niet meer zo vers.
  • Broccoli niet te lang wassen, maar slechts kort onder koud water, zodat de fijne bloempjes niet breken.
  • Breng in een grote pan water aan de kook en voeg de broccoli in roosjes zorgvuldig verdeeld in het water. Voeg een snufje zout toe.
  • Kook de broccoli bij voorkeur niet meer dan vier minuten, stukken stronk maximaal 8 minuten, omdat je anders geen roosjes, maar slechts een lelijke brij hebt.
  • Onmiddellijk na het koken in een vergiet en spoel af met ijswater, dan behoudt de broccoli zijn mooie groene kleur. Broccoli heeft een bijzonder aroma, is onverenigbaar met te veel kruiden. Het beste is geraspte nootmuskaat en knoflook. Geroosterde pijnboompitten en amandelen smaken uitstekend met broccoli.

Gezond en veelzijdig

Broccoli is een van de gezondste groenten die er is. Kalium, calcium, ijzer, zink, natrium en vooral veel vitaminen zijn opgenomen in broccoli. Daarnaast kan de groente rauw worden gegeten en gekookt, en inderdaad op veel verschillende manieren. Met een eenvoudige, lichte saus, warm met een beetje geraspte Parmezaanse kaas of in een heerlijke vinaigrette is broccoli heerlijk. Maar als een bijgerecht voor vlees of vis is broccoli een traktatie. Het smaakt met bruine boter of een aromatische kaassaus en besprenkeld met een hollandaise saus of als Poolse bloemkool met broodkruimels en gehakte ei. Op dezelfde wijze bereid als een spinaziequiche is ook een broccoliquiche bijzonder lekker. Als je van rauwe broccoli wilt genieten, dan kan het met paprika of komkommer gegeten worden. Een bijzonder gerecht is het maken van soep met deze groente. Een beetje vergelijkbaar met romige tomatensoep, maar dan toch weer even iets anders.
Mobiele versie afsluiten