Site pictogram Hoe lang moet het koken?

Coquilles Bakken

Coquilles Bakken

Hoelang moeten coquilles bakken? Coquilles zijn na 1 minuut aan beide kanten bakken klaar.

Coquilles, het vlees van de beroemde Sint-jakobsschelp. Niet iedereen zal hier van houden, maar kenners omschrijven het vlees als zeer smakelijk, mits de bereiding goed is.

De coquilles kunnen worden gebakken, gegrild of gestoofd, en zelfs als de schelpen heel erg vers zijn rauw genuttigd.

Coquilles worden echter niet overal verkocht, zeker in plaatsen waar geen vishandel gevestigd zijn, hoewel de betere supermarkt tegenwoordig ook coquilles uit de diepvries in de aanbiedingen heeft.

Aanvoer en aankoop

Coquilles kun je eigenlijk op twee verschillende manieren kopen, in de schelp en uit de schelp. Bij de vishandel zul je het verschil niet zo snel merken, omdat de vishandelaar ze dolgraag voor je uit de schaal wil halen, en je ze dus altijd uit de schaal mee naar huis kunt nemen.

We moeten er wel bij zeggen dat in de schaal vaak wat langer houdbaar is, maar over bewaren zullen we het straks nog even hebben.

De grootste aanvoer ligt in het najaar en de wintermaanden, kortweg van september tot begin mei.

Dat wil overigens niet zeggen dat je deze zeevrucht buiten het seizoen niet kunt kopen, maar ze komen dan vaak uit de vriezer. Maar, om heel eerlijk te zijn, dan is de kwaliteit doorgaans ook erg goed.

Bij sommige supermarkten worden de coquilles uit de schaal verkocht, en dan vaak voorverpakt in zo’n plastic bakje en helemaal in folie verpakt.

Op zich niets mis mee, maar in al dat plastic kun je de zeevrucht minder goed bekijken, en je kunt er ook niet aan ruiken. Let dus goed op de datum op de verpakking, want dit is een bederfelijk product, en je moet het alleen eten als je zeker weet dat het verwantwoord is om te eten.

Zelf schoonmaken

Tegenwoordig hoef je coquilles vaak niet meer zelf schoon te maken. Zowel vers bij de vishandel als ingevroren bij de supermarkt zijn coquilles helemaal schoon gemaakt.

Hoe coquilles bewaren

De Sint Jakobsschelpen kun je maximaal een dag in de koelkast bewaren, dus bij voorkeur dezelfde dag als het aankopen bereiden en eten.

Ingevroren kunnen de coquilles ongeveer 3 maanden bewaard worden, maar dan wel goed verpakt. Anders kan er vrij snel vriesbrand ontstaan.

Het ontdooien doe je bij voorkeur in de koelkast. Nooit bevroren bakken, want de coquilles kunnen na het invriezen veel water bevatten, en kunnen dan moeilijk overal gelijk gebakken worden.

Ontdooi ze dus in de koelkast, bijvoorbeeld ’s nachts, zodat je ze de volgende dag kunt bereiden.

Hoeveelheid per persoon

Bij coquilles kun je uitgaan van 3 kleine exemplarern of 2 grote per persoon.

 

Afdrukken

Hoe lang moeten coquilles bakken?

Een erg makkelijk recept.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Coquilles Bakken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 9 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 83kcal

Ingrediënten

  • 12 Coquilles
  • Eventueel wat olijfolie

Instructies

  • Zitten coquilles nog in de schelp moet je deze eerst openen.
  • Leg daartoe een schelp met de bolle kant in de palm van een hand. Steek een mes tussen de twee helften van de schelp en steek het mes horizontaal tussen de schelpen.
  • De pees doorsnijden die beide helften nog steeds zal verbinden.
  • Verwijder alles behalve het witte vlees, en de roodachtige kuit. Spoel vervolgens de schelp schoon.
  • Nu gaan we de coquilles bakken.
  • Een koekenpan goed verhitten.
  • De coquilles schoon deppen.
  • Leg de coquilles in de pan. Bak de coquilles ongeveer 1 minuut aan de ene kant en 1 minuut aan de andere kant.
  • Let op dat het vlees niet echt wit wordt, want dan zijn de coquilles te lang gebakken.

Per persoon circa 0 gram vezels, 2,5 gram koolhydraten, 1 gram vet, 17 gram eiwit.

Mobiele versie afsluiten