Site pictogram Hoe lang moet het koken?

Slavink bakken

Slavink bakken

Hoe lang moet een slavink bakken? Een typisch Nederlands stukje vlees dat je niet vaak in het buitenland tegen zult komen. Natuurlijk wordt het vaak door de Nederlanders die daar worden zelf gemaakt, want eigenlijk is het zelf maken helemaal niet moeilijk.

Maar in Nederland ga je gewoon naar de supermarkt of naar de slager om slavinken te kopen.

In slavink is overigens een rolletje gehakt, dat kan varkensgehakt of half om half zijn, dat omwikkeld is met spek.

Het is niet alleen typische Nederlands, maar ook nog eens een stukje vlees dat in Nederland is uitgevonden, door een slager uit Amersfoort.

Aanvoer en aankoop

Slavinken kun je bij de slager of bij de supermarkt het hele jaar door kopen, het is dus niet echt een seizoensproduct.

Het vlees kan gebakken worden in een koekenpan of braadpan, maar kan ook op de barbecue gebakken worden.

Hoewel het meestal gebakken wordt in een pan, omdat dit relatief snel gaat.

Hoe slavink bewaren

Het lekkerste is het vlees als je dit dezelfde dag bakt, maar je kunt het ook nog maximaal 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.

Langer bewaren is ook mogelijk, als je de slavinken invriest.

Dit kun je doen in een afgesloten diepvrieszakje, maar ook in diepvriesbakje. In de vriezer kan het vlees ongeveer 3 maanden bewaard worden.

Hoeveelheid per persoon

De hoeveelheid per persoon bedraagt normaal gesproken 1 slavink per persoon. Deze heeft doorgaans een gewicht van ongeveer 175 gram.

Afdrukken

Hoe slavink bakken?

We bereiden de slavink in het onderstaande recept in een koekenpan. De totale bereidingstijd bedraagt ongeveer 18 minuten.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord Slavink bakken
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 18 minuten
Totale tijd 23 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 279kcal

Equipment

  • 1 Koekenpan

Ingrediënten

  • 4 Slavinken
  • 4 Eetlepels Boter om in te braden
  • Peper en zout

Instructies

  • Zorg ervoor dat de slavinken minimaal een half uur vooraf uit de koelkast zijn gehaald om op kamertemperatuur te komen. Heb je het vlees ingevroren, kun je dit het beste eerst in de koelkast laten ontdooien, en dan ook weer een half uur uit de koelkast op kamertemperatuur laten komen.
  • Haal het vlees uit de verpakking, en dep het met keukenpapier droog.
  • De boter in een koekenpan verhitten om een middelhoog vuur.
  • Als de boter bruin kleurt leg je de slavinken voorzichtig in de boter, en bakt het vlees rondom in ongeveer 3 minuten bruin. Daarbij moet je vooral opletten dat het spek niet verbrand.
  • Het vuur verlagen en de slavinken gedurende 15 minuten laten garen. Wel regelmatig omdraaien.
  • Als het vlees bruin en gaar is, kun je nog naar smaak peper en zout erover strooien.

In 100 gram slavink zit circa 16,8 gram eiwit, 0 gram vezels, 23,9 gram vet, 0 gram koolhydraten.

Mobiele versie afsluiten