Site pictogram Hoe lang moet het koken?

Lamskotelet bakken

Lamskotelet bakken

Hoe lang moet lamskotelet bakken? Lamskotelet is na 1,5 minuut aan beide kanten bakken klaar.

Lamskotelet is een heerlijk zacht stuk lamsvlees, dat je natuurlijk niet alleen hoeft te eten op speciale feestdagen, hoewel het wel een tikkeltje meer aan de prijs is als andere soorten vlees.

Het is ook één van de meest populaire stukken lamsvlees, en dat komt deels doordat het eigenlijk simpel te bereiden is.

Lamskotelet heeft een herkenbare en unieke smaak, en staat bekend als een zeer mager stuk vlees, dat hooguit een dun randje vet heeft. Dit dunne randje vet zorgt ook nog eens voor een fijnere sensatie van smaak.

Aanvoer en aankoop

Tegenwoordig kun je het hele jaar door lamskotelet kopen, al moet je daar meestal wel voor naar de slager.

De meeste supermarkten hebben dit vlees niet altijd in het assortiment. Hooguit de grotere supermarkten met een eigen slagerij of grote vleesafdeling.

Vooral met de feestdagen hebben ook de kleinere supermarkten dit vlees in het assortiment.

Onze voorkeur heeft in dat geval niet het voor verpakte vlees dat geheel in een plastic bak is verpakt. Lamskotelet is een edel stuk vlees, en daar mag best wel kwaliteit tegenover staan.

Bij de slager, of dus de supermarkt met eigen slagerij, kun je de kwaliteit van het vlees zien, en dat proef je ook natuurlijk. Ook al is het vlees daar natuurlijk wel wat duurder.

Lamskotelet moet je in ieder geval niet lang laten liggen. Dezelfde dag of uiterlijk een dag laten klaarmaken zodat de kwaliteit en de smaak optimaal is.

Hoe Lamskotelet bewaren en schoonmaken

Lamskotelet kun je het beste kort in de koelkast bewaren, gewoon in de verpakking waar de slager het in gestopt heeft. Dat is speciaal bedoelt om kort te bewaren.

Overigens, als je lamskotelet langer dan een paar dagen wilt bewaren, dan kun je het vlees wel prima invriezen.

Wel even kort afdeppen voordat je het vlees wilt invriezen. Verpakken in vetvrij papier en daarna in diepvrieszak of diepvriesbak.

In de vriezer houdbaar tot drie maanden. Als je het vlees wilt kruiden of marineren voordat je het invriest, dan is het vlees nog een maand in de vriezer houdbaar.

Koop je dit vlees in een plastic bakje zoals dat in de supermarkt soms wordt verkocht, bewaar het dan ook in de koelkast, en maximaal gedurende twee dagen. Pas uit het plastic halen als je het vlees gaat bakken.

Bij invriezen kun je het vlees in dit bakje invriezen. Ook dan drie maanden houdbaar.

Hoeveelheid per persoon

Een lamskotelet weegt ongeveer 75 gram.

Per persoon kun je uitgaan van 125 tot 150 gram per persoon. Dus twee koteletjes per persoon.

Wat kun je met Lamskotelet maken?

Natuurlijk kun je ook lamskotelet, mits het vlees gesneden is, ook verwerken in talloze andere gerechten.

Maar, is dat nu juist niet zonde van dit heerlijke en edelen stuk vlees.

Normaal gesproken worden deze koteletjes als hoofdgerecht gegeten, samen met bij gerechten als groenten en aardappelen.

Afdrukken

Hoe lang moet Lamskotelet bakken?

Als je het vlees in de koelkast hebt bewaard, moet je de lamskotelet ruim vooraf uit de koelkast halen. Het vlees moet op kamertemperatuur zijn als je het gaat bakken. Dat is overigens ook van toepassing als het uit de vriezer komt.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Lamskotelet bakken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 18 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 87kcal

Equipment

  • Koekenpan

Ingrediënten

  • 8 Lamskoteletjes van ongeveer 75 gram stuk
  • 50 tot 75 Gram Ongezouten roomboter
  • Zout en zwarte peper

Instructies

  • Voordat we het vlees gaan bakken kan de lamskotelet worden droog gedept met keukenpapier.
  • Bestrooi het vlees aan beide kanten met wat zout en met zwarte peper.
  • Doe de roomboter in een koekenpan en verhit dit op een hoog vuur. Neem wel een grotere koekenpan, want de koteletjes moeten er natuurlijk wel inpassen.
  • Als het schuim van de boter weggetrokken is leg je voorzichtig de koteletjes in de boter.
  • Anderhalve minuut op een hoog vuur bakken, dan het vlees omdraaien en de andere kant ook anderhalve minuut op een hoog vuur bakken.
  • Prik overigens niet met een vork in het vlees. Het vlees zou daardoor vocht verliezen en minder mals worden.
  • Wel moet je tijdens het bakken zoveel mogelijk de boter in de pan in beweging houden.
  • Ondertussen een bord verwarmen, en hier na het bakken de koteletjes op leggen. Helemaal afdekken met aluminiumfolie, en het vlees 5 minuten laten rusten en nagaren.
  • Nu kun je de jus nog over het vlees verdelen.

In 100 gram lamskotelet zit circa 9,6 gram eiwit, 0 gram vezels, 5,4 gram vet, 0 gram koolhydraten.

Mobiele versie afsluiten