Site pictogram Hoe lang moet het koken?

Pastinaak koken

Pastinaak Koken

Hoelang moet pastinaak koken? Pastinaak is na ongeveer 10 minuten koken klaar.

Pastinaak kun je een beetje vergelijken met winterpeen, en eigenlijk ook wel als de aardappel. Het was vroeger een veel gegeten groente omdat iedereen de groente zelf kon verbouwen.

Tegenwoordig rekenen we de pastinaak tot de ‘vergeten groenten’ want bijna niemand kent de pastinaak nog. Het is een lange ivoorkleurige wortel die wel 300 gram per stuk kan wegen. De smaak is intens, aromatisch, en enigszins zoet De smaak ligt tussen de smaak van wortel en knolselderij in. Volgens sommigen heeft deze groente ook iets van anijs in de smaak. Pastinaak kan rauw, gestoofd en gekookt gegeten worden.

Waar op letten?

Kies stevige, harde wortels. Zachte wortels zijn al wat ouder, maar nog wel geschikt voor puree of soep. Maar vraag dan wel om een beetjes korting, de penen zijn oud.

Hoe kun je pastinaak bewaren?

Net als winterwortels kun je pastinaak redelijk lang bewaren, 2 tot 3 weken. Bewaar ze op een koele plek (ca. 12-15C). Bewaar de groente niet te koud of te vochtig, dus niet in een koude of vochtige koelkast.

Pastinaak kunt u ook invriezen. Blancheer hem eerst ca. 2 minuten. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is pastinaak tot ca. 6 maanden houdbaar bij minimaal -18C.

Wat kun je maken met pastinaak?

Schoonmaken en bereiden

Je kunt pastinaak schoonborstelen of met een dunschiller schillen. Was de pastinaak en snij de groente in plakjes of in reepjes.

Afdrukken

Hoe lang moet pastinaak koken?

Vroeger een gangbaar voedsel.
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Pastinaak koken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 75kcal

Equipment

  • Pan

Ingrediënten

  • 800 Gram Pastinaak
  • Water
  • Zout

Instructies

  • Snij de bovenkant van de pastinaak, en snij de wortel eraf.
  • Met een dunschiller de knollen schillen.
  • Snij de pastinaal in schijven of stukjes.
  • Breng water aan de kook en zodra het water kookt voeg je voorzichtig de pastinaak toe.
  • In ongeveer 10 minuten koken.
  • Uitlaten lekken en even laten uitdampen.

Overige bereidingstijden

Koken: ca. 20 minuten
Roerbakken: ca. 15 minuten
Smoren: ca. 25 minuten
Stomen: 25-30 minuten

Mobiele versie afsluiten