Ga terug

Hoe lang moet patat bakken?

We gaan hier helemaal zelf patat snijden en bakken. Heb je een zak patat uit de winkel dan is de bakwijze iets anders. Kijk in dat geval op de verpakking.
De patat wordt gebakken in een friteuse of in een grote pan.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 9 minuten
Totale tijd 29 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 311 kcal

Equipment

  • friteuse
  • Pan

Ingrediënten
  

  • 1 Kilo Vastkokende aardappelen
  • Zonnebloemolie
  • Zout of kruidenzout

Instructies
 

  • Schil de aardappelen met een schilmesje.
  • Snij er frietjes van, of gebruik een patatsnijder. Je kunt er vanzelfsprekend ook schijfjes of partjes van snijden.
  • De ongebakken patat goed wassen. Uitlaten lekker in een vergiet.
  • Leg de frietjes daarna op keukenpapier om het laatste restje vocht eruit te halen.

Het voorbakken

  • Friteuse of pan vullen met zonnebloemolie en verhitten, voor de eerste bak, tot 140 graden.
  • Doe de friet voorzichtig in de warme olie en bak de patat in 4 tot 5 minuten.
  • Daarna uit de olie halen en een halfuurtje laten afkoelen.

Patat afbakken

  • De olie nu verwarmen tot ongeveer 180 graden.
  • Leg als voorbereiding alvast wat keukenpapier in een grote schaal.
  • Doe de patat voorzichtig in de hete olie en bak de patat nog een keer 2 tot 3 minuten.
  • Uit laten lekken op het keukenpapier in de schaal.
  • Nu nog zout of kruidenzout over de patat strooien.
Trefwoord patat bakken