Ga terug

Hoe lang moet spagetti koken?

Simpel, maar bij de juiste methode nog lekkerder.
Voorbereidingstijd 2 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Totale tijd 3 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 Personen
calorieën 158 kcal

Equipment

  • Spagettipan of gewone hoge pan

Ingrediënten
  

  • 400 Gram Spaghetti
  • Water
  • Zout

Instructies
 

Hoeveelheid water

  • Gebruik tussen de 4 tot 6 liter water per 500 gram spaghetti, want de spaghetti staat tijdens het koken vrij veel zetmeel af. Als er niet genoeg water is, absorbeert de pasta het opgeloste zetmeel weer.
    Je kunt de spaghetti ook in zelfgemaakte kippenbouillon koken in plaats van in water. De spaghetti wordt daar lekkerder van.
    Neem ook nu 1 liter bouillon per 100 gram spaghetti en breng het vocht aan de kook voordat je de spaghetti toevoegt.
    Voor veel soepen en minestrone is dat de normale manier om pasta te garen.
  • Voeg de spaghetti pas toe als het water kookt.

Zout toevoegen

  • Voeg vlak voordat het water kookt 10 gram zout toe, zo mogelijk zeezout.
    Als de bouillon nog geen zout bevat, is ongeveer evenveel nodig, maar wees voorzichtig, want je gaat de bouillon waarschijnlijk drinken.

De kooktijd

  • Wacht tot het water aan de kook is, voeg alle spaghetti tegelijk toe en roer na 20 tot 30 seconden.
    Doe de deksel op de pan tot het water kookt. Haal de deksel pas dan eraf.
  • Kook verse zelfgemaakte spaghetti gedurende 2 tot 3 minuten, en gedroogde spaghetti zonder ei 8 tot 12 minuten.
  • Plaats de spaghetti altijd rechtop in de pan, breek ze niet, en wacht tot de onderkant zacht is. Druk de spaghetti met een houten vork onder water. Roer zoals boven en kook de spaghetti gaar.

Laten uitlekken

  • Zet een groot vergiet in de gootsteen en laat de spaghetti uitlekken.
  • Spoel de spaghetti nooit om, want dan verdwijnt te veel zetmeel. Je kunt lange pasta met een tang uit de pan halen en ze terug doen als het water is afgegoten.
Trefwoord Spaghetti Koken