Eerst de draden en de bladeren van de maiskolven zoveel mogelijk verwijderen. Dit kunt je het beste doen door met de buitenste bladeren te beginnen, en deze van de kolf naar beneden te trekken. Dus vanaf de bovenkant, daar waar de steel zit. Dat kost wel wat moeite, en soms moet je hard trekken.
Op deze manier trek je ook de draden van de kolf. Waarbij je het beste de draden bovenaan, dus waar de kolf aan de steel heeft gezeten, kunt vastpakken om van de kolf te trekken.
Nu snij je aan de onderkant een stukje van ongeveer een centimeter van de kolf.
De maiskolven nu goed wassen.
Hoelang moet de mais koken?
Als je de maiskorrels los wilt koken kun je deze nu van de maiskolf halen.
Doe minimaal 2 liter water in een pan en breng het water aan de kook.
Doe het mais nu in het kokende water en laat de mais gedurende ongeveer 20 minuten koken.
Als je met een vork in de maiskolven kunt prikken zijn deze gaar. Laat het mais nu goed uitlekken in een vergiet.
Strooi er eventueel wat kruiden over en serveer de mais me boter.
Notities
Per persoon kun je rekening houden met ongeveer 300 gram mais per persoon.
Je kunt de maiskolven in plaats van koken, natuurlijk ook op de barbecue bereiden. Vooral er lekker met vlees en vers gemaakte aardappelsalade.
Eventueel kun je de maiskolven na het koken of grillen, insmeren met echter boter, en er wat zeezout overheen strooien. Daarna kun je de mais serveren.
Koken in de magnetron
Maak de mais zoals hierboven vermeld schoon.
Kook de mais gedurende 2 tot 4 minuten op 750 watt gaar.
Koken in de Airfryer
De airfryer instellen op 180 graden.
Maak de maiskolven schoon en doe de maiskolven in een ovenschaal. Eventueel kun je ze nu wat boter en kruiden over de kolven verdelen, en eventueel wat zeezout.
Stel de tijd van de airfryer in op 10 minuten.
Na 5 minuten smeer je met een bakkwast de gesmolten boter weer over de mais, als je tenminste boter hebt gebruikt.