Doe de avond voordat je gaat bakken de rozijnen in een grote schaal, voeg water bij totdat de rozijnen helemaal onder water staan, en laat dit minimaal 12 uur weken.
Haal de rozijnen uit het water en laat ze goed uitlekken. Schil de appels, verwijder de klokhuizen, en rasp de appels. Doe er wat citroensap over zodat de appel niet bruin wordt.
De melk eventueel opwarmen tot op ongeveer 37 tot 38 graden.
Los de gist op in 100 milliliter melk, en doe er een theelepel suiker bij zodat het gistproces op gang kan komen.
De bloem in een grote kom doe, het zout erbij, de suiker erbij, en een ei erbij. Dit meng je met de mixer met deeghaken.
Beetje bij beetje de melk toevoegen terwijl je blijft mixen. Zoveel mogelijk klonten verwijden en als deze toch komen kapot maken.
De appel en de rozijnen erbij doen, en voorzichtig mixen.
Nu een schone theedoek over de kom, en op een warme plek 30 tot 45 minuten laten rijzen.
De olie in een pan of in de friteuse verhitten tot 175 tot 180 graden. Het beslag nog een minuut met de mixer mengen.
Neem een beetje beslag met een juslepel of soeplepel, of met een ijslepel, en doe dit met behulp van een andere lepel voorzichtig in de warme olie. Oliebollen hoeven niet perfect rond te zijn.
Maximaal 3 tot 4 olie bollen tegelijkertijd bakken.
3 Minuten laten bakken dan voorzichtig in de warme olie omdraaien en de andere kant ook ongeveer 3 minuten laten bakken.Oliebollen laten uitlekken op keukenpapier.