Site pictogram Hoe lang moet het koken?

Zoete Aardappel koken

Zoete Aardappel koken

Hoe lang moet je zoete aardappel koken? De zoete aardappel kook je in 15 tot 20 minuten gaar.

Lees verder als je meer wilt weten hoe je zoete aardappelen moet koken, die ook wel Bataat genoemd worden. De zoete aardappel of bataat is één van die groenten, en ja dit behoort officieel niet tot de aardappelen maar tot de groenten, die veel mensen overheerlijk vinden.

De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Mexico. Het is een exotische vrucht, of liever gezegd een knolgewas, net zo als bijvoorbeeld rode bieten. Het is de knolvormige wortel van een slingerplant. Zoete aardappelen kunnen variëren van langwerpig tot rond.

De knollen die we in Nederland importeren zijn vaak purperrood van kleur. Ze zijn allemaal rijk aan zetmeel en suiker. De smaak is zoeter, dat zegt de naam al, maar ook ietwat kruidig. Juist daarom past hij zo prima in allerlei pikante gerechten.

Waar op letten?

Koop liefst kleinere of middelgrote, stevige exemplaren. Het is handig als de grootte gelijk is, hoewel dat natuurlijk ook een beetje zal afhangen van datgene dat je met de knollen wilt gaan maken.

Is de schil verkleurd of zijn er uitlopers? De zoete aardappel is dan niet meer vers. Je kunt dit zien als de uitlopers bij gewone aardappelen. Die wil je liever ook niet gebruiken als aardappelen uitgelopen zijn, hoewel je bij gewone of zoete aardappelen de knollen gewoon nog kunt gebruiken. De uitlopers er af breken en de knol goed schillen.

Afdrukken

Hoe lang moeten zoete aardappels koken?

Deze knol is net zo veelzijdig als gewone aardappelen.
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Zoete aardappel koken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 86kcal

Equipment

  • Pan

Ingrediënten

  • 1 Kilo Zoete aardappel
  • Water
  • Zout mag maar is niet nodig

Instructies

  • Borstel de zoete aardappel goed schoon, schillen en in stukken snijden.
  • Nu goed wassen en net zo koken als bij gewone aardappelen in 15-20 minuten gaar.

Notities

De zoete aardappelen kunnen ook in een aluminiumfolie in de oven worden bereid.

Hoe het beste bewaren?

Op een koele plaats (12-16°) zijn ze een week houdbaar. Dus in de koelkast als deze niet te koud staat, of nog beter in een kelder. Heb je nog zo’n echte ouderwetse kelder kun je ook deze knollen soms wel weken bewaren in een aardappelkist die geen licht door laat.

Wat kun je met zoete aardappelen?

De zoete aardappel kan op verschillende manieren worden bereid. De zoete aardappel kan gebruikt worden voor zowel hartige als zoete gerechten. Zo kan de bataat geschild of ongeschild worden bereid:

Mobiele versie afsluiten