Ga terug
Afdrukken

Hoe lang moet een hele kalkoen bakken?

Kalkoen bakken doe je pas als de kalkoen op kamertemperatuur is, dus haal de vogel op tijd uit de koelkast, of uit de vriezer. De meeste mensen vinden het prettig als de kalkoen een lekker krokant velletje heeft. Daartoe is het verstandig om de kalkoen, mits op kamertemperatuur, te overgieten met kokend water. Daarna droog deppen met keukepapier, en natuurlijk zuowel aan de buitenkant als aan de binnenkant waar de vulling komt. Verstandig is het ook om de buitenkant voordat je de kalkoen gaat bakken, insmeert met olie of roomboter. Voor de bereiding heb je overigens ook een kernthermometer nodig, en kaasdoek. Het gerecht hieronder is geschikt voor 10 personen.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Kalkoen bakken
Voorbereidingstijd 1 uur 30 minuten
Bereidingstijd 4 uur 30 minuten
Totale tijd 6 uur
Porties 10 Personen
calorieën 141 kcal

Ingrediënten

Voor de kalkoen

  • 1 Kalkoen van ongeveer 5 tot 6 kilo
  • 450 gram Ongezouten Boter gesmolten
  • 4 Eetlepels ongezouten Zachte boter
  • 1 Fles Droge witte wijn
  • 2 Winterwortels grof in stukken gesneden
  • 2 Pastinaken grof in stukken gesneden
  • 2 Stengels Bleekselderij grof in stukken gesneden
  • 1 Ui grof in stukken gesneden
  • Zout en peper
  • 500 Milliliter Gevogelte bouillon
  • 3 Eetlepels Bloem

Voor de vulling

  • 12 Gehalveerde gedroogde pruimen.
  • 12 Doormidden gesneden gedroogde abrikozen
  • 120 Gram Rozijnen
  • 60 Gram Gedroogde bessen
  • 4 Eetlepels Ongezouten boter
  • 60 Milliliter Bourbon
  • 2 Zure Appels in stukken gesneden
  • 2 Uien gesnipperd
  • 2 Stengels Bleekselderij in blokjes gesneden
  • 2 Theelepels Zonnebloemolie
  • 120 Gram Gehakte walnoten
  • 80 Gram Ongezouten Macadamianoten
  • 80 Gram Ongezouten Cashewnoten
  • 4 Plakken Brioche in blokjes gesneden
  • 240 Milliliter Kippenbouillon
  • 240 Gram Verse cranberry's
  • 1 Theelepel Gemalen gember
  • Snufje Cayennepeper
  • 1 Theelepel Fijngehakte peterselie
  • 2 Eieren geklopt
  • Peper en zout

Instructies

  1. Haal de kalkoen op tijd uit de vriezer of uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen!
  2. Doe voor de vulling de abrikozen, de pruimen, de bessen, de rozijnen, en de bourbon in een schaal en laat dit een nacht wellen.

  3. Spoel de kalkoen af met koud water, en droog de kalkoen af met keukenpapier. Ook de binnen kant afspoelen en droog deppen. De kalkoen moet ongeveer 2 uur bij kamertemperatuur rusten.

  4. Neem een ruime koekenpan en doe daarin voor de vulling de boter, de stukjes zure appel, de uien, en de stukjes bleekselderij.

  5. Bak dit gedurende 10 minuten, totdat ui en bleekselderij gaar zijn. Wel regelmatig roeren.
  6. Doe in een andere koekenpan de 2 theelepels zonnebloemolie, en rooster hierin de noten. Ook weer regelmatig roeren totdat de noten goudbruin zijn.

  7. Het appel-uimengsel doe je samen met de blokjes brioche en de kippenbouillon een schaal. Meng dit goed door elkaar.
  8. Het gewelde fruit afgieten en erbij doen, samen met de noten en de rest van de ingrediënten voor de vulling.
  9. Oven voor verwarmen op 230 graden.

  10. Doe de witte wijn en de gesmolten boter in een schaal en leg de kaasdoek in het mengsel.
  11. De binnenkant van de kalkoen kruiden met peper en zout, en vullen met de vulling.

  12. Neem een grote ovenschaal en leg de groenten in de ovenschaal. Leg de kalkoen met de borst omhoog op de groenten.

  13. Haal het kaasdoek uit de schaal en bedek de kalkoen hiermee.

  14. De schaal in de oven plaatsen en ongeveer 30 minuten bakken.

  15. Smeer vervolgens het kaasdoek en de onbedekte stukken in met het kookvocht uit de ovenschaal.

  16. De oventemperatuur verlagen tot 175 graden.

  17. Als de groente te donker worden kun je water water of bouillon toevoegen.

  18. Weer in de oven plaatsen gedurende ongeveer 2,5 uur.

  19. Haal nu voorzichtig de kaasdoek van de kalkoen en smeer de kalkoen weer in met kookvocht.

  20. Weer een uur in de oven, maar na een half uur de kalkoen weer insmeren, en na een uur ook.

  21. De kernthermometer in het dikste gedeelte van de dij steken. Als de temperatuur 82 graden is, en die van de vulling tussen de 60 en de 70 graden, is de kalkoen klaar.

  22. Als de temperatuur nog niet goed is, de kalkoen weer insmeren en gedurende 20 minuten weer in de oven bakken.

  23. De kalkoen uit de oven halen en 20 tot 30 minuten laten rusten.

  24. Ondertussen zeef je de sappen uit de ovenschaal. Laat het kookvocht even staan zodat het vet boven komt drijven. Schep het vet er vanaf.

  25. Meng de bouillon met de bloem, met een vork.

  26. Zet de ovenschaal op het fornuis en voeg het zojuist gemaakte mengsel toe.

  27. Met een houten lepel kun je de aangekoekte resten uit de ovenschaal los schrapen.

  28. Breng de jus aan de kook, en laat het even koken zodat het kan indikken. Eventueel nog kruiden met peper en zout.