Ga terug

Hoe lang moet witbrood bakken?

Witbrood bakken we hier met behulp van een 25 centimeter cakevorm. Dit is een doorsnee brood, maar eventueel kun je er ook een vloerbrood van maken en het brood op de bakplaat bakken.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Wachttijd 2 uur
Totale tijd 3 uur 10 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 1 Brood
calorieën 236 kcal

Equipment

  • Oven

Ingrediënten
  

  • 500 Gram Bloem
  • 10 Gram Zout
  • 7 Gram Droge gist
  • 25 Gram Ongezouten zachte roomboter
  • 300 Milliliter Lauwwarm water
  • Extra boter om in te vetten

Instructies
 

  • Zeef de bloem boven een kom en voeg water, droge gist, zout, en de roomboter toe.
  • Kneed het in ongeveer 10 tot 15 minuten tot een soepel deeg. Dit kun je doen met een mixer, een keukenmachine, maar met de handen krijg je een luchtig brood.
  • Maak een bal van het deeg en leg deze bal in een kom of schaal. Afdekken met een schone theedoek en op een warme plek laten rijzen tot dat het deeg verdubbeld is in omvang. Dit duurt normaliter ongeveer een uur.
  • Leg het deeg vervolgens op het aanrecht en kneed dit nog even zodat eventueel lucht eruit gekneed kan worden.
  • Maak een rechthoek van het deeg, en rol dit vervolgens op.
  • Vet het cakeblik in en leg het deeg met de naad naar beneden in het cakeblik.
  • Dek het cakeblik met de droge theedoek af en laat het nog 45 tot 60 minuten rijzen.
  • In de tussentijd de oven voor verwarmen op 220 graden.
  • Het cakeblik in de oven plaatsen en bij onderwarmte en bovenwarmte in 35 tot 40 minuten goudbruin bakken.
Trefwoord Witbrood bakken