Site pictogram Hoe lang moet het koken?

Rijst Koken

Rijst Koken
Hoe lang rijst moet koken hangt ook een beetje af van de soort die je wilt gebruiken. Tegenwoordig is er een grote keuze in rijstsoorten. Behalve de gewone witte rijst is er zilvervlies- of bruine rijst, snelkookrijst, barboiled rijst, wilde rijst, rondkorrelige rijst, pandanrijst, basmatirijst en rode rijst. Vaak gebruik je de rijst waar je eigen voorkeur ligt, maar net zo vaak hangt het ook van het soort gerecht af dat je wilt maken. Voor rissoto neem je immers een speciale soort rijst, hoewel je het gerecht ook best met een normale rijstsoort kunt maken. Kijk altijd nog even op de verpakking van de rijst voor de kooktijden. De tijden hier zijn slechts een richtlijn.

Voedingswaarde van rijst

Rijst is rijk aan koolhydraten en bevat nauwelijks vet. Een gezonde energiebron dus. Met name zilvervliesrijst is rijk aan vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine) en viamine B (pyridoxine). Bovendien bevat het veel kalium, fosfor en ijzer. Voedingsvezels bevorderen onder andere de spijsvertering en hebben een grote verzadigingswaarde. Zilvervliesrijst is rijk aan voedingsvezels.

Aanvoer en aankoop

Rijst kun je het hele jaar door kopen in de supermarkt en soms opmde markt, en er zijn grofweg twee mogelijkheden om het te kopen. In een verpakking zoals in de supermarkt, meestal per kilo, maar soms kun je ook grotere hoeveelheden kopen. Dat zijn dan bijvoorbeeld zakken van 20 kilo of meer. Als je vaak rijst eet, en waarom zou je dat niet doen, gaat een dergelijke hoeveelheid binnen korte periode op. Als je het niet vaak eet, zal d rijst uiteindelijk bederven, want rijst kan wel degelijk bederven. Soms is zelf een kilo veel te veel. Voor die personen kan het handig zijn om de rijst los te kopen, wat soms op de markt mogelijk is. Daar kun je gewoon een paar honderd gram rijst kopen. We schreven zonet al dat je rijst eigenlijk altijd kunt kopen, maar dat is niet helemaal waar. Het hangt vooral van de soort rijst af. Soms zijn soorten zo beperkt verkrijgbaar dat het alleen in bepaalde perioden te koop is. Maar gewone soorten kun je eigenlijk altijd kopen.

Hoe rijst bewaren

Droge rijst, dus nog niet gekookt, kun je best wel lang bewaren zolang het droog en donker bewaard wordt. Dan kan het minimaal een jaar bewaard worden, maar kijk altijd voor de zekerheid naar de datum op de verpakking. Reeds gekookte rijst kun je in de koelkast nog 2 dagen bewaren, bij voorkeur dan wel afgedekt of in de plastic bakje. Dat is ook van toepassing op gerechten waarin rijst is verwerkt. Gekookte rijst kun je ook invriezen. Dan kan het 2 maanden bewaard worden.
Afdrukken

Hoe lang moet rijst koken?

Hier het recept voor witte rijst koken.
Een mooi geslepen langkorrel -of droogkokende rijst zijn het beste om deze droge variant te maken. Voorbeelden zijn de Surinaamse en Siamrijst.
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Rijst koken
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rusttijd 5 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 130kcal

Equipment

  • Pan

Ingrediënten

  • 400 Gram Witte rijst
  • Water

Instructies

  • Breng de rijst afgedekt met ruim 1 3/4 keer zoveel water aan de kook. De rijst moet een ongeveer 2 centimeter onder water staan.
  • Roer de rijst door zodra het kookt. Doe deksel terug op de pan en zet vervolgens het vuur zo laag mogelijk.
  • Laat de rijst in 20-25 minuten zachtjes gaar worden.
  • Laat de rijst 5 minuten staan met het deksel schuin op de rand van de pan. Maak de rijst met twee vorken rul voor het opdienen.
Gebruik witte rijst voor Indische en Chinese gerechten, bij ragout, saus, goulash en dergelijke, en in salades.

Zilvervlies- of bruine rijst

Gepelde, van het kaf ontdane langkorrelrijst, dat nog niet is geslepen. Deze rijst bevat nog een kiem en het zilvervlies, waardoor de rijst rijk is aan vitaminen van het B-complex en aan mineralen. Bereiding Gebruik zilvervliesrijst bij ragout, saus, goulash of in een salade.

Snelkookrijst

Deze rijst is reeds voorgekookt en gedroogd, waardoor de kooktijd korter is dan die van gewone rijst. Bereiding

Gebroken rijst

Dit is een bijproduct van de rijstverwerking. Deze rijst bindt sterker dan ongebroken rijst doordat de meelkern open is. Bereiding als bij witte rijst.

Papkokende of dessertrijst

Dit is ook een voorbeeld van rondkorrelige rijst. Bereiding: als gewone witte rijst.

Rijstbuitjes

Dit is kort kokende rijst die ook wel parboiled rijst genoemd wordt. Deze parboiled rijst is door stoom onder druk voorbehandeld,waardoor de vitaminen uit het zilvervlies overgaan naar de meelkern. Bereiding

Minder bekende rijstsoorten

Mobiele versie afsluiten